Taktikat raciste të policisë franceze do të sfidohen në gjykatë pas një padie nga Organizatat e Shoqërisë Civile.

Taktikat raciste të policisë franceze do të sfidohen në gjykatë pas një padie nga Organizatat e Shoqërisë Civile.

Shkodër/ Ikja masive, Kryeplaku : Në Kosmaç 5% të rinj
Gjyshja e cila kthen riciklimin në art
Raste të dhunës policore të pajustifikuar/Përse komuniteti rom dhe egjiptian vazhdon të jetë pre e saj

Franca ka dështuar të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të parandaluar dhe korrigjuar profilizimin etnik nga policia gjatë kontrolleve të identitetit – një formë diskriminimi sistemik, thanë  gjashtë organizata franceze dhe ndërkombëtare të të drejtave të njeriut në ngritjen e një padie për veprim klasor kundër shtetit francez.

Një studim i Iniciativës së Drejtësisë për Shoqërinë e Hapur të kryer në dy stacione policore të Parisit zbuloi se mundësitë që  policia të ndalojë njerëzit me ngjyrë ishte deri në 11.5 herë më e lartë, dhe pothuajse 15 herë më e lartë për të ndaluar njerëzit arabë.

Një fushatë e gjatë ligjore për të sfiduar diskriminimin racor nga oficerët e policisë franceze ka hyrë në një fazë të re, me paraqitjen e një ankese në grup kundër ndalimit diskriminues dhe procedurave të kërkimit të njohura në frëngjisht si “contrôle au faciès”

Çfarë është “contrôle au faciès” (Kontrolli i identitetit )?

Kontrolli i identitetit  është një kontroll policor i bazuar në karakteristikat fizike të lidhura me origjinën e një personi, qoftë i vërtetë apo i perceptuar. Kontrolle të tilla janë të paligjshme sepse janë diskriminuese.

Praktika e kontrolleve diskriminuese të identitetit është e njohur dhe e dokumentuar mjaftueshëm. punën e sociologëve të shquar, studimet e kryera nga institucionet e pavarura të të drejtave të njeriut nën patronazhin e organizatave përgjegjëse për mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe sondazhet e fundit përcaktojnë shtrirjen e kësaj praktike diskriminuese. Studime të tjera tregojnë efektet e tij shkatërruese tek viktimat, përfshirë fëmijët e moshës 12 vjeç.

Një demonstrues ngre duart në ajër në shenjë paqeje në një demonstratë kundër racizmit dhe brutalitetit të policisë në Paris më 6 qershor 2020.

Paraqitja nga avokatët, grupet e avokimit dhe individët para Conseil d’Etat në Paris përdor një procedurë të re të veprimit të prezantuar vetëm në vitin 2016. Paditësit, përfshirë Nismën për Drejtësinë e Shoqërisë së Hapur, po i bëjnë thirrje qeverisë franceze të miratojë një bllok reforma gjithëpërfshirëse për të adresuar natyrën sistemike të profilizimit etnik – të manifestuara në ndalimet diskriminuese të policisë.

Lanna Hollo e Iniciativës së Drejtësisë foli me dy pjesëmarrës të tjerë në lidhje me padinë: Issa Coulibaly, e cila kryeson Pazapas, një grup të rinjsh në lagjen Bellville të Parisit dhe Myriame Matari, një avokate me qendër në qytetin qendror francez të Lionit. Ja çfarë thanë ata:

Issa Coulibaly tregon se përse “kontrôle au faciès” është një problem. Sipas Coulibaly kjo ndodh ndodh shumë shpesh dhe është një përvojë që prek vetëm disa njerëz, dhe nuk përjetohet nga të tjerët që nuk janë objektiv, të cilët nuk e përjetojnë përvojën. Dhe ata që nuk e jetojnë.

“Ju kurrë nuk e dini pse po ndaleni. Por ju mund të nxirrni përfundimet tuaja – se njerëzit që janë ndalur po trajtohen në atë mënyrë për shkak të racës së tyre. Fillon në një moshë shumë të re, në moshën 12, 13 ose 14 vjeç. Të ndalohet në mes të rrugës, të zgjidhet nga një grup; të jeni të përhapur, por kurrë aq sa duhet, që të keni të kontrolluar ID-në tuaj, të jeni të kontrolluar, para të gjithëve.”

Ndërsa për Myriame Matari  kjo është një kujtesë seata persona  nuk janë  anëtarë të  shoqërisë franceze. Dhe kjo i përforcon paragjykimet.

Njerëzit e tjerë shohin se të njëjtit lloj njerëzish ndalohen gjatë gjithë kohës, dhe kjo nxit racizmin dhe ksenofobinë dhe imazhet negative. Të ndalet dhe të veçohet kur shkon në qytet me miqtë; ose u ndal në rrugën për në punë; ose kontrolluar në një tren: të gjitha këto përvoja bien ndesh me idenë për të qenë pjesë e kësaj shoqërie.”- shprehet ajo.

Myriame thekson se ne kemi nevojë për njohjen se ekziston një problem sistemik që kërkon zgjidhje sistemike. Dhe ne duam një vendim që e bën të qartë se ligji është atje për të mbrojtur të gjithë.

Për Issa-n është e rëndësishme puna me të rinjtë që janë më të prekur; po angazhohemi sepse e shohim si të parin në zinxhirin më të madh të diskriminimit racor që duam të përmbysim.

“Në vend të mohimit, ne duam masa që zvogëlojnë dhe ndalojnë këto abuzime. Ne duam një vendim të qartë ligjor: që problemi ekziston, se është një problem i vërtetë dhe se shteti duhet të ndërmarrë hapa për të ndaluar diçka që lë një grup të tërë qytetarësh francezë në periferi.”

Profilizimi etnik nga policia në Shqipëri

Profilizimi etnik nga policia është konstatuar edhe nga një vëzhgim i informim.al në disa qytete të Shqipërisë  mbi rastet më të rënda të dhunës.

Dhuna policore e pajustifikuar , jo-proporcionale, apo në tejkalim të kopetencave nga ana e strukturave të policisë së shtetit, apo asaj bashkiake, ndaj përfaqësuesve të komunitetit rom dhe egjiptian, fatkeqësisht  është një dukuri që ndeshet shpesh.

Rrahje, burgosje, dhe në një rast flagrant edhe humbje jete, ishin disa nga rastet e qasjeve agresive ndaj këtyre minoriteteve, gjatë viteve të fundit .

Avokati i organizatës “Drejtësi Sociale” I cili ka përfaqësuar ligjërisht pjesën më të madhe të rasteve të vëzhguara shprehet se Drejtësia Penale është më e ashpër ndaj anëtarëve të këtyre minoriteteve.

“Kemi një dhunë sistematike kundrejt të varfërve, kundrejt minoritetit rom dhe egjiptian. Drejtësia Penale është më e ashpër ndaj kësaj kategorie. Shohim raste që për vepra më të rënda jepen për shembull masat “arrest shtëpie”. Ndërsa ndaj të varfërve të  moinoriteteve jepen masa më të ashpra.”- shpejgon av. Sejrani për informim.al.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0