Studimi i fundit/Njerëzit që zgjohen  herët marrin më shumë mbështetje dhe janë më të lumtur se bufat e natës

Studimi i fundit/Njerëzit që zgjohen herët marrin më shumë mbështetje dhe janë më të lumtur se bufat e natës

Bllokohet rruga e Arbrit/ U hap 2 ditë më parë
I shpërthen granata në dorë/Humb jetën ricikluesi egjiptian nga Cërriku
Tiranë/Përfshihet nga flakët një kamion pranë pallatit me shigjeta

Njerëzit e mëngjesit mund të kenë një histori të të qenit të bezdisshëm, por shkencëtarët kanë zbuluar se ata janë më të lumtur dhe marrin më shumë mbështetje sociale në krahasim me bufat e natës.
Njerëzit që rrinë zgjuar dhe janë produktivë gjatë natës shpesh nuk janë të sinkronizuar me rutinat e orareve të rregullta të punës ose të shkollës dhe perceptohen si dembelë ose të pasjellshëm, ka thënë një studim i ri.
Si rezultat i orareve të tyre të pazakonta, bufat e natës marrin më pak mbështetje sociale në krahasim me njerëzit e mëngjesit, të cilët lidhen pozitivisht me mirëqenien më të mirë. Studiuesit, nga Universiteti i Varshavës, anketuan 1,067 të rritur nga mosha 18 deri në 55 vjeç.
Pjesëmarrësve iu kërkua të plotësonin një seri pyetësorësh për të përcaktuar kohën e tyre të preferuar të ditës, të ndjekur nga nivelet e tyre të kënaqësisë, se si janë ndjerë së fundmi dhe mirëqenia e tyre.
Studimi, i botuar në Journal of Sleep Research, zbuloi se njerëzit e orientuar drejt mëngjesit marrin nivele më të larta të mbështetjes sociale dhe për këtë arsye janë “më të kënaqur me marrëdhëniet e tyre sociale dhe rrjedhimisht kanë mirëqenie më të mirë “.
Ndërsa ekziston një shpjegim biologjik për nivelet më të ulëta të lumturisë tek bufat e natës – që studiuesit thanë se është për shkak të dritës më pak natyrale dhe gjumit të pamjaftueshëm – ata zbuluan se mbështetja sociale “është një element i fortë parashikues i shëndetit dhe mirëqenies.
Njerëzit që marrin nivele më të larta mbështetjeje mund t’ia atribuojnë gjithashtu “cilësisë më të mirë të gjumit dhe rrezikut më të ulët të ankesave të gjumit”. Por për shkak se individët e orientuar drejt natës mund ta kenë të vështirë të funksionojnë në mëngjes, ata mund të perceptohen në një dritë negative si dembelë ose me “sjellje të këqija”, tha studimi.
“Rrjedhimisht, atyre mund t’u ofrohet më pak mbështetje sociale,” përfundoi ai.
Hulumtimi pasqyron gjetjet e mëparshme se ata që zgjohen herët mund të jenë më të lumtur në përgjithësi dhe me rrezik më të ulët të zhvillimit të depresionit.

Përkthyer nga The indipendent

COMMENTS

WORDPRESS: 0