Studim: Fëmijët që ushtrojnë aktivitet fizik kanë më shumë fuqi të trurit  …

Studim: Fëmijët që ushtrojnë aktivitet fizik kanë më shumë fuqi të trurit …

Aktivistja del kundër protestës për Klodian Rashën: Është çadër politike! Këto tragjedi ndodhin edhe në Francë dhe Itali..
Qeveria “rikthen” kanabisin,konsultim për draft-ligjin e kultivimit për qëllime mjeksore. Qytetarët në Elbasan ndajnë opinionet e tyre
Shqipëria me 80 aksidente në 20 ditët e para të vitit

Ne e dimë se stërvitja rrit aftësitë e kujtesës dhe të të menduarit. Por tani, studiuesit kanë treguar për herë të parë se aktiviteti fizik mund të rrisë madhësinë e trurit të fëmijëve dhe të përmirësojë performancën akademike. Studimi i një ekipi nga Universiteti i Granadës në Spanjë zbuloi se fëmijët që janë fizikisht të aftë kanë një vëllim më të madh të lëndës gri në rajonet ballore dhe të përkohshme të trurit dhe në korteksin e kalterinës, të gjitha këto janë të rëndësishme për funksionin ekzekutiv (aftësitë mendore që na ndihmojnë të bëjmë gjërat), si dhe të mësuarit, aftësitë motorike dhe përpunimin vizual. Studiuesit kishin për qëllim të përcaktonin  nëse truri i  fëmijëve fizikisht të aftë ishte i ndryshëm nga ato të moshatarëve të tyre më pak të aftë dhe nëse kjo ndikoi në performancën e tyre akademike.  “Përgjigja është e shkurtër dhe e fuqishme: po, palesta fizike tek  fëmijët është e lidhur në mënyrë të drejtpërdrejtë me dallimet e rëndësishme të strukturës së trurit, dhe dallimet e tilla reflektohen në ecurinë akademike të fëmijëve”, tha studiuesi kryesor Francisco B Ortega nga Universiteti i Granadës. Studimi, i botuar në revistën NeuroImage, është pjesë e projektit ActiveBrains, një studim klinik randomized që përfshin më shumë se 100 fëmijë mbipeshë dhe të moshës mes tetë dhe 11 vjeç. Studiuesit zbuluan se aftësia motorike ndihmoi në nxitjen e lëndës gri në dy rajone të domosdoshme për përpunimin dhe leximin e gjuhës: gyrus inferior i frontit dhe gyrus superior. Megjithatë, ata nuk gjetën lidhje midis fuqisë muskulore dhe vëllimit të lëndës gri në çdo pjesë të trurit. Autori kryesor i gazetës, Irene Esteban-Cornejo, një studiues pas-doktoraturës në Universitetin e Granadas, tha se vëllimi i gri-lëndëve në rajonet kortikale dhe nënkortike, të ndikuara nga palesta fizike, përmirësuan performancën akademike të fëmijëve. Për më tepër, ajo shtoi: “Palestër fizike është një faktor që mund të modifikohet përmes ushtrimit fizik dhe kombinimi i ushtrimeve që përmirësojnë aftësinë aerobe dhe aftësinë motorike do të ishte një qasje efektive për të stimuluar zhvillimin e trurit dhe performancën akademike në fëmijët mbipeshë dhe obezë”.Numri i fëmijëve me mbipeshë ose obezë është në rritje në mbarë botën, duke u rritur nga 32 milionë në nivel botëror në vitin 1990 në 41 milionë në 2016. Shkalla e mbipeshës po ngjitet shumë më shpejt në vendet në zhvillim sesa në vendet me të ardhura të larta, pasi prosperiteti ekonomik çon në ndryshimin e dietave dhe stilit të jetesës. Studiuesit në Universitetin e Granadës u kanë bërë thirrje hartuesve të politikave dhe edukatorëve që të vënë në praktikë gjetjet e tyre në shkolla duke mësuar çdo ditë për edukimin fizik.

COMMENTS

WORDPRESS: 0