Sindikatat/ Tragjedi papunësie nëse nuk merren masa

Sindikatat/ Tragjedi papunësie nëse nuk merren masa

Kontrata e re sociale – Pesë kërkesat e punëtorëve për rimëkëmbje dhe qëndrueshmëri
Gramsh: Papunësia, plaga më e madhe sociale
Familja nga Durrësi : “Shembulli i mjerimit dhe fytyrës së mungesës së papunësisë”! 

Papunësia e BE-së mund të dyfishohet në 30 milion pa një zgjatje të masave të ndihmës emergjente për punë të BE-së dhe COVID, ka zbuluar kërkimi i ri ETUC.

 

Tani janë 15.9 milion njerëz të papunë në BE, një numër i cili është rritur me 2 milion që nga fillimi i krizës Covid-19 në Mars.

 

Situata do të ishte dukshëm më e keqe pa skemat kombëtare të punës me kohë të shkurtër – mbështetur nga programi SURE i BE – të cilin ETUC vlerëson se aktualisht mbron vendet e punës dhe pagat e të paktën 39.6 milion punëtorëve. Një dalje e papritur nga ato masa do të vinte të paktën 14 milion vende pune drejtpërdrejt në rrezik, ndërsa miliona të tjerë do të shihnin të ardhurat e tyre të bien.

 

ETUC ka bërë paralajmërimin, bazuar në informacionin e mbledhur nga filialet kombëtare, në një letër dërguar ministrave të financave dhe punësimit të të gjitha vendeve anëtare.

 

Ajo vjen ndërsa vendet anëtare vendosin nëse do të zgjasin masat e punës për një kohë të shkurtër. Shumica kanë zgjatur skemat e tyre në 2021, por të tjerët po e zvogëlojnë atë përsëri ose ende për shkak të përfundimit të tyre në muajt e ardhshëm.

 

ETUC u bën thirrje Ministrave të Punësimit që:

 

Zgjasni skemat e punës për një kohë të shkurtër derisa një rimëkëmbje reale ekonomike është duke u zhvilluar dhe punësimi të ketë stabilizuar

 

Adresoni problemet ekzistuese me skemat si mos mbulimi i punëtorëve të pasigurt dhe të vetëpunësuar

 

Sigurohuni që të drejtat e punëtorëve për informacion, konsultim dhe pjesëmarrje të përkrahen në proceset e ristrukturimit të ndërmarrjes

Në letrën drejtuar ministrave, Sekretari i Përgjithshëm i ETUC Luca Visentini shkruan:

 

“Të gjitha masat e emergjencës kombëtare dhe të BE – veçanërisht ato që lidhen me mbrojtjen e punësimit dhe kompensimin e të ardhurave dhe SIGURTE – duhet të vazhdojnë për kohëzgjatjen e nevojshme dhe deri në rimëkëmbjen e plotë të ekonomisë dhe stabilizimin e vendeve të punës.

 

“Ekziston një rrezik i lartë që dhjetëra miliona punëtorë të cilët janë pezulluar nga puna dhe duke përfituar nga masat e ndryshme të mbrojtjes së punësimit të vendosura nga qeveritë, do të bëhen të papunë nëse hendeku midis masave të urgjencës dhe pagesave të planit të rimëkëmbjes nuk tejkalohet me masa të përshtatshme mbështetëse për punëtorët dhe ndërmarrjet.

 

“Shumë qeveri, me të drejtë, po rivendosin ose zgjasin masat e mbështetjes, por kjo nuk po ndodh kudo dhe jo të gjitha kategoritë e punëtorëve janë të mbuluara, veçanërisht të pasigurt, jo-standardë, të vetëpunësuar, si dhe punëtorë me afat të caktuar dhe sezonal.

 

“Ne ju bëjmë apel që t’i konsideroni këto kërkesa si urgjente, në mënyrë që të shmangni një tragjedi papunësie, nga e cila Evropa nuk do të mund të rimëkëmbet”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0