Si ndikon gjumi në karrierë, flasin studiuesit

Si ndikon gjumi në karrierë, flasin studiuesit

Në çdo 10 të punësuar në Shqipëri, 6 janë të pakënaqur, pagat e ulëta, shkaku kryesor
A mund të bëni dush gjatë stuhive me rrufe? Ekspertët japin përgjigjen përfundmitare
Merr karton të kuq gjatë ndeshjes, futbollisti dashurohet me gjyqtaren

Një gjumë i mirë gjatë natës mund t’i shërbejë aspiratave të karrierës së grave, por jo edhe të burrave. Sipas gjetjeve të një studimi të publikuar në Sex Roles dhe të kryer nga Universiteti Shtetëror i Uashingtonit, cilësia e gjumit ndikon në disponimin e grave dhe ndryshon mënyrën se si ndihen për zhvillimin e karrierës së tyre.

“Kur gratë flenë mirë dhe për këtë arsye zgjohen me humor të mirë, ato kanë më shumë gjasa të përqendrohen në përparimin e tyre në punë,” shpjegon autorja kryesore Leah Sheppard, një profesore e asociuar në Kolegjin e Biznesit Carson të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit. “Nëse, nga ana tjetër, gjumi i tyre është i pamjaftueshëm dhe në këtë mënyrë u zvogëlon disponimin pozitiv, atëherë ata nuk do të tregojnë të njëjtin përkushtim”.

Studiuesit arritën në këtë përfundim pas një studimi dy-javor me 135 punëtorë në SHBA. Pjesëmarrësit regjistronin çdo ditë sa mirë kishin fjetur dhe gjendjen shpirtërore, dhe më pas, më vonë gjatë ditës, se si ndiheshin kur përpiqeshin të fitonin më shumë prestigj dhe përgjegjësi në punë.

Si burrat ashtu edhe gratë raportuan gjumin me cilësi të mirë dhe të dobët gjatë studimit pa dallime të mëdha midis dy gjinive. Megjithatë, gratë më shpesh raportuan më pak synim për të kërkuar më shumë prestigj në punë në ditët pas një nate me gjumë të dobët.

Çfarë rëndësie ka vërtet?

Megjithatë, studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të deshifrojnë arsyet pse cilësia e dobët e gjumit ndikon në ndjekjet e grave në mënyrë kaq të ndryshme nga ajo e burrave. Por ata dyshojnë se mund të lidhet me dallimet gjinore në rregullimin e emocioneve, si dhe pritshmëritë sociale – ose ndonjë kombinim të këtyre faktorëve.

Siç kanë treguar hulumtimet neurologjike, gratë priren të përjetojnë riaktivizim më të madh emocional dhe rregullim më të vogël të emocioneve sesa burrat, dhe ky fakt mund të përforcohet nga stereotipet sociale që i shohin gratë si më emocionale.
Në të njëjtën kohë, një stereotip tjetër, ai i burrave më ambiciozë, mund të ushtrojë më shumë presion në avancimin në karrierë, kështu që cilësia e dobët e gjumit mund të ketë më pak gjasa t’i pengojë burrat nga aspiratat e tyre në karrierë.

Megjithatë, këto gjetje ofrojnë një zgjidhje të lehtë për avancimin në karrierë të grave përmes gjumit të përmirësuar. Kjo mund të ndihmohet nga meditimi, i cili ndihmon si me gjumin ashtu edhe me rregullimin emocional, por edhe ekuilibrin e duhur mes punës dhe kohës së lirë.
“Konsiderohet veçanërisht e rëndësishme të jesh në gjendje të rregullosh një faktor që ndikon në aspiratat dhe që nuk lidhet me mjedisin e punës”, përfundon autorja kryesore Leah Sheppard.

COMMENTS

WORDPRESS: 0