Shqiptarët me pagat më të ulëta në Evropë – Konsumi i tyre kanalizohet vetëm në barna dhe ushqime

Shqiptarët me pagat më të ulëta në Evropë – Konsumi i tyre kanalizohet vetëm në barna dhe ushqime

Shqiptarët e varfër prej 30 vitesh, çmimet më të larta për naftën dhe telefoninë
Përmbledhje e problemeve në 6 minuta fjalim.
Euro sërish në rënie, ja çfarë pritet gjatë muajit gusht

Shqipëria renditet ende si një vend ku papunësia është në nivele të larta në raport me vendet e tjera Europës, por edhe ata që punojnë, në shumicën e tyre, marrin paga minimale. Në vitin 2018, Shqipëria ishte e para ndër vendet europiane që kishte më shumë se 23% të totalit të të punësuarve që marrin pagë të ulët, sipas përllogaritjes së Eurostat.

Sipas revistës Monitor, Instituti Europian i Statistikës konsideron me pagë të ulët, ata që fitojnë më pak se dy të tretat e pagës mesatare bruto në muaj. Në vendet e BE-së më 2018 u përllogarit se 15.3% e të punësuarve kishin pagat të ulëta, ndërsa në Shqipëri, kjo kategori është 8 pikë përqindje më e lartë.

Periudha e pandemisë e theksoi pamjaftueshmërine e të ardhurave të qytetarëve shqipëtarë nga pagat e tyre. Shpenzimet e tyre u kanalizuan në ushqime dhe medikamente mjekësore.

Pas përfundimit të karantinës dhe në tremujorin e tretë të vitit, konsumi ka vijuar të jetë i dobët dhe i përqendruar vetëm në produktet ushqimore, ndërsa shihet një rritje e lartë e konsumit të ilaçeve.

Sipas të dhënave të detajuara të INSTAT, në korrik u shënua një rritje e lehtë e indeksit të vlerës së tregtisë me pakicë me bazë vjetore me 0.8%. në gusht, ky indeks shënoi një tkurrje prej 7.2% në raport me gushtin 2019, duke reflektuar turizmin më të dobët, sidomos si rrjedhojë e rënies së hyrjeve të të huajve, që nuk u arritën të kompensoheshin nga turistët vendas. Në shtator, shitjet u gjallëruan pas shumë muajsh, duke u rritur me 3.7%, të nxitura nga fillimi i vitit shkollor dhe ardhjet e turistëve nga Kosova.

34 vjeçarja A. P. nëna e dy fëmijëve u shpreh për informim.al se pavarësisht se është e punësuar së bashku me bashkëshortin e saj e kanë të vështirë që ta mbyllin muajin pa marë veresie. “ Punoj në fasoneri e mar 280 mijë lekë të vjetra në muaj edhe burri punon në ndërtim, me këto firmat. Jam në shtëpi me qera, paguaj 250 mijë plus drita e ujë. Fëmijët i kam në shkollë duhen rritur. Çmimet vetëm rriten çdo ditë, cfarë të marësh më 10 mijë lekë, as një vakt mëngjesin se shtyn. Ne mezi e mbyllim muajin, asnjë gjë tjetër nuk mund të bëjmë, përse të mos marim ndonje ndihmë nga shteti nga pronarët ku punojme, që edhe fëmijët tanë të argëtohen, apo festojnë??” – u shpreh ajo.

Krahas ushqimeve, që janë produkti bazë për të cilin shpenzojnë familjet, pandemia e Covid-19 ka rritur ndjeshëm konsumin dhe blerjen e barnave në vend. Të dhënat e INSTAT tregojnë se rritja ishte më e fortë sidomos në shtator, (+24.5%), teksa vala e dytë e Covid-19 filloi të përshpejtohet, duke shënuar zgjerimin më të lartë nga të gjitha grupet e tjera, sipas aktivitetit ekonomik.

Një tendencë e tillë është konfirmuar dhe nga importet e produkteve farmaceutike që kanë shënuar rritje në shtator e tetor.

Mjekët dhe farmacistët pohojnë se ka pasur një rritje të lartë të konsumit të vitaminave, kryesisht C dhe D, antibiotikëve, të produkteve qetësuese që kanë përdorur të prekurit me Covid-19, si dhe të serumeve, kortizonikëve, antikoagulantëve.

Nëna Buqen, 76 vjeç e gjetëm te tezga e frutave të Pazari I Ri, na tregoi se është pensioniste dhe se gjysma  e pensionit të saj shkojnë për ilaçe, vuan nga sëmundje e aparatit tretës. “ ç’të të them o bijë, më keq nuk ka ku të vejë, ishalla nuk na rriten çmimet për vitin e Ri, ngelëm duke ju kërkuar fëmijëve në migrazion, mirë që nuk I shohim me sy, i kemi dërguar  nëpër botë, por ngelëm duke iu kërkuar, ata janë me familjet e tyre tani, unë ju kërkoj një më dy. Na doli edhe ky dreq Covidi që spo dimë ta heqim, ngela duke blerë vitamin se thonë të bëjnë mirë (qesh), nuk e di,  nuk e di” – tregon nëna Buqe.

 

Gjatë muajit Korrik sipas të dhënave të detajuara të INSTAT për tregtinë me pakicë, shitjet në total u rritën lehtë me vetëm 0.8%, pasi ishin gjallëruar disi në Qershor (+6.6), që ishte muaji i parë pas daljes nga karantina dhe u kompensua deri diku nga shitjet e munguara të Marsit dhe Prillit ku pati një rënië të ndjeshme tregëtia me pakicë.

Në muajin Gusht, mungesa e turistëve dhe e eemigrantëve e dobësoi konsumin. Këtë vit, teksa numri i hyrjeve të shtetasve të huaj që hynë në vend ra me 63% (ose gati 1 milion persona më pak), tregtia me pakicë shënoi një rënie prej 7.2%.

Pothuajse të gjita grupet ishin me rënie në gusht, me përjashtim të produkteve farmaceutike e mjekësore, indeksi i vlerës së të cilave u rrit me 10.7% me bazë vjetore. Tregtia me pakicë e karburanteve ra me 21%, ndërsa dhe shitjet e Pajisjeve kompjuterike, informatike shënuan një tkurrje të forët me 14.3%.

Ndërsa në muajin Shtator pati një rritje të lehtë të konsumit si rrjedhojë e fillimit të shkollës, me shitjet e “Libra, gazeta, artikuj shkollor, produkte të argëtimit”, që u zgjeruan me 23.2%, ndërsa dhe dyqanet e vogla raportuan rritje si për produktet ushqimore, ashtu dhe ato jo ushqimore, i nxitur dhe nga turistët nga Kosova, që në Shtator u rritën me 44% në krahasim me të njëjëtn periudhë të një viti më parë.

 

Revista Monitor shkruan, sa  më i ulët të jetë niveli i arsimimit të një personi, aq më të larta janë gjasat për të përfituar një pagë e ulët. Më shumë se një e katërta (27.1%) e të punësuarve në BE me nivel të ulët arsimimi ishin me pagë të ulët. Përqindja e punonjësve me pagë të ulët nis e zvogëlohet me rritjen e nivelit arsimor, teksa shihet se pagat e ulëta përfitoheshin vetëm nga 4.6% e të punësuarve me arsim të lartë.

Sipas të dhënave kombëtare nga INSTAT, personat me pagë deri në 300 mijë lekë përbënin 38.7% të të punësuarve gjithsej në tremujorin e tretë, nga 37.1%  në tremujorin e dytë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0