Shefi i OKB i bën thirrje komunitetit ndërkombëtar: Të ulet gjuha e urrejtjes.

Kroaci/Qytetarët mund të lëvizin pa viza për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Rriten infektimet në Europë dhe SH.B.Ame variantin e fundit te Omicron BA. 5
Dibër/ Furtunë në spital, kupola drejtuese pa shkollën përkatëse

Komisioneri i Lartë i OKB për të Drejtat e Njeriut Zeid Rad Al Hussein bëri një deklaratë në Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Diskriminimit Racor  duke theksuar rëndësinë e kufizimit të gjuhës së urrejtjes. Duke theksuar krimet racore që ndodhin në të gjithë botën, Zeid vuri në dukje se disa organizata të njohura kanë raportuar një rritje të krimeve të urrejtjes, potencialisht për shkak të retorikës racore. Ai përmendi shembuj nga SHBA:

 

Shifrat FBI-së treguan një rritje të krimeve të urrejtjes në mbarë vendin në vitin 2015, një vit kur zgjedhjet presidenciale amerikane që shpesh ishin të përqendruara në kërcënimet e supozuara që vijnë nga emigrantët, hispanikët dhe muslimanët . Të dhënat e mbledhura nga Qendra Juridike e Southern varfërisë tregon se emigrantët, afrikano-amerikanët dhe muslimanët ishin më të prekura nga krimet e urrejtjes menjëherë pas zgjedhjeve.

Zeid përfundoi fjalimin e tij duke u kërkuar shteteve të miratojnë legjislacionin e ri ku shprehimisht ndalon fjalimin urryese raciste, duke përfshirë edhe përhapjen e ideve të bazuar në superioritetin racor, nxitje të diskriminimit racor, dhe kërcënimet apo nxitje për dhunë.”

Diskriminimi racor ka qenë një çështje ndërkombëtare. Vitin e kaluar një ekspert i të drejtave të njeriut të OKB-së u bëri thirrje të gjithë Australianëve për t’i dhënë fund diskriminimit racor brenda vendit. Raportuesi Special i OKB-së mbi racizmin Mutuma Ruteere kërkoi që të forcohen përpjekjet për t’i dhënë fund racizmit, ksenofobisë dhe forma të tjera të diskriminimit brenda vendit. Gjithashtu vitin e kaluar, gjykata holandeze e Haarlem tha se Geert Ëilders, udhëheqësi politik i partisë së djathtë hollandeze, Partia për Liri, u dënua për nxitje të diskriminimit. Incidenti në fjalë ka ndodhur në mars të vitit 2014, gjatë një tubimi politik, ku Ëilders premtoi reduktuktimin e numrit të Morrocans në Hollandë.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0