Rritet çmimi i bylmetit – Ja arsyet që çojnë edhe rritjen  e kostove të jetesës

Rritet çmimi i bylmetit – Ja arsyet që çojnë edhe rritjen e kostove të jetesës

E përbuzin, 22-vjeçari me aftësi të kufizuara jep mesazhin prekës
Përdhunuesit e 15 vjeçares në Mirditë/ Policia vë në pranga 5 persona nga 17 deri në 44 vjeç
E dhimbshme/ Babai i Florenc Beqirajt: Djalit i punoi zemra dhe 4 minuta pas heqjes se pajisjeve nga spitali…

Përpunuesit e qumështit paralajmërojnë nga dita e sotme rritjen e çmimeve për disa nga produktet e freskëta bulmetit. Arsyet e rritjes janë ndryshimi içmimit plastikës nga vendet furnizuese dheshtrenjtimi i çmimit energjisë nga rinovimi ikontratave tregun e lirë.

Për sa i përket çmimit energjisë nga 1 korriku do paguajmë 13,5 lekë/ nga 9 lekë/ paguanim, nga1 korriku çmimi do jetë 30% i lartë.

Aktualisht me një rritje produkteve ambalazhimitnga Greqia dhe Italia po përballen disa nga  kompanit e përpunimit qumështit. Shtrenjtimi i lëndës parëprodhuese plastikës ka ardhur për shkak fluksit kërkesës pas hapjes tregjeve dhe kjo do bëjë cmimet ndryshojnë treg.

Edhe çmimet e produkteve tona eksportohen SHBA, Kinë dhe Kosovë nuk do reflektojnë rritjen e çmimit lëndës parë.

herët përpunuesit e qumështit ngritën edheshqetësimin e shtimit kostove nga ndryshimet fiskale TVSH- nisën zbatimin 2019.

Me skemën e vjetër, vlera e kompensimit ishte 20%, ndërsa nga 1 janari 2019 është 6%, për rrjedhojëpagesa e TVSH- nga blerësit është paku trefish e lartë (kompensimi është TVSH-ja e zbritshme përgrumbulluesin e qumështit dhe deklarohet periudhëntatimore kur është lëshuar fatura e blerjes qumështitnga fermeri).

Për këtë arsye, operatorët kryesorë përpunimit qumështit i kanë kërkuar Ministrisë Financavendryshimin e skemës.

një letër dërguar disa muaj parë, kompanitë e përpunimit qumështit dhe dhomat e tregtisëpropozuan TVSH-ja, si për blerje edhe për shitje, jetë e njëjtë nivelet 6 ose 9%. Propozimi i tyre pritet shqyrtohet me hartimin e buxhetit ri muajintetor.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0