“Romët janë aty për të qëndruar” Censusi 2021: Romët regjistrohen për herë të parë në Britaninë e Madhe

“Romët janë aty për të qëndruar” Censusi 2021: Romët regjistrohen për herë të parë në Britaninë e Madhe

Shteti Suedez do të paguajë dëmet historike për komunitetin Rom
Perurimi i statujes se princesh Dianes, ka ribashkuar dy vellezerit,Harry dhe William.
Instagram, Facebook dhe WhatsApp bllokohen: për orë të tëra të paarritshme për shkak të një ruteri | Zuckerberg kerkon falje

Për herë të parë, në regjistrimin e Mbretërisë së Bashkuar në censusin  2021, ngjarje që ndodh çdo 10 vjet, romët  përfshihen në listën e pakicave etnike.

Aktivistët e mirëpresin regjisytrimin  si një mundësi për tu ngritur në këmbë dhe për tu numëruar, por disa kanë frikë nga diskriminimi dhe hezitojnë të marrin pjesë.

“Kur autoritetet e dinë që ne jemi kaq shumë në numër, do të jetë detyra e tyre të ofrojnë shërbimet që na duhen,” i tha Al Jazeera-s. Banceanu, aktivist dhe mbrojtës i projektit për Grupin e Mbështetjes së Romëve,  i cili u largua nga Rumania dhe u vendos në Mbretërinë e Bashkuar pesë vjet më parë.

“Ne kemi lëvizur për qindra e qindra vjet dhe jemi përpjekur të përshtatemi në shoqëri, por tani është koha që shoqëria të na kuptojë.”

Në UK , si në Evropë, Romët janë ndër komunitetet më të margjinalizuara të pakicave etnike. Afati për dorëzimin e Sondazhit është dta e dielë dhe njerëzit mund të përgjigjen me shkrim dore dhe më pas e dorëzojnë me postë ose online.

Banceanu luajti një rol kryesor në ngjarjen e këtij viti duke ndihmuar Zyrën për Statistikat Kombëtare, e cila kryen numërimin, për të shkruar skenarë të regjistrimit në gjuhët Rome.

Njerëz, Romët janë këtu për të qëndruar ’

Regjistrimi është në të vërtetë një numër i përgjithshëm i cili përdoret për të informuar vendimet se cilat shërbime janë të nevojshme, nga kush dhe ku.

Gjetjet e tij ndikojnë gjithçka, nga sigurimi i kujdesit shëndetësor dhe financimi i arsimit, deri te formimi ku ndërtohen shtëpi të reja dhe cilat rrugë modernizohen. Për romët, të cilët kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë shëndet të dobët, arsim dhe strehim, si dhe rezultate më të këqija të punësimit, pjesëmarrja është kritike, thonë aktivistët.

“Ne nuk mund të avokojmë për shërbime nëse nuk mund të provojmë se njerëzit janë atje,” i tha Al Jazeera Patricia Stapleton, menaxhere e politikave për Lëvizjen Udhëtar, një organizatë bamirësie që promovon përfshirjen për Ciganët, Romën dhe Udhëtarët.

Stapleton tha se pas numërimit, qeveria duhet të adresojë çështjet me të cilat përballen komunitetet Romë, Ciganët  dhe Udhëtarët me një qasje ndër-departamentale të mbështetur nga “financimi i duhur dhe monitorimi i duhur”.

 

Rrënjët në nënkontinentin Indian

Termi Rom përdoret zakonisht në të gjithë Evropën për të përshkruar një larmi bashkësish historike shëtitëse me gjuhë, kultura dhe fe të ndryshme.

Në Mbretërinë e Bashkuar, politikëbërësit dhe studiuesit zakonisht kanë bërë dallime midis këtyre grupeve të ndryshme të pakicave duke përdorur tre terma si  – Cigan, Romë ose Udhëtarë

Në këtë kontekst, ciganët kuptohet gjerësisht se janë njerëz me origjinë rome që kanë qenë të pranishëm në Angli që prej të paktën shekullit të 16-të pasi migruan në një numër të madh nga nënkontinenti indian në Evropë në mesjetën e vonë.

Romët konsiderohen të jenë ata që, megjithëse kishin prejardhje nga nënkontinenti Indian, migruan në UK shumë më vonë nga vendet e Evropës Lindore dhe Qendrore – nga 1990 e këtej.

Gratë rome të paraqitura në Uells në maj 1954 - Ron Harding / Mirrorpix

Gratë rome të paraqitura në Uells në maj 1954 – Ron Harding / Mirrorpix

Udhëtarët dallohen si njerëz tradicionalisht nomadë me origjinë irlandeze.

Regjistrimi i fundit, në vitin 2011, njohu Ciganët dhe Udhëtarët për herë të pare por nuk përfshinte romët.

U regjistruan  58,000 njerëz të tillë që jetonin në të gjithë Anglinë dhe Uellsin, duke llogaritur afërsisht 0,1 përqind të popullsisë së kombinuar të të dy vendeve. Irlanda e Veriut dhe Skocia kryejnë regjistrimet e tyre.

Zyrtarët pranuan që numrat ishin me gjasë një nënllogaritje, me popullsinë e vërtetë Cigan dhe Udhëtar të vlerësuar të jetë deri në 300,000 persona.

Në përgjithësi, hulumtimi tregon se mund të ketë gjysmë milioni ose më shumë njerëz romë, ciganë ose udhëtarë në të gjithë Britaninë e Madhe.

Ilsa Mogensen, një aktiviste për Grupin e Mbështetjes së Romëve, tha se ajo shpresonte që angazhimi i lartë do të ndihmonte krijimin e komunitetit si “pjesë e strukturës së jetës në UK”.

“Kjo ka të bëjë pjesërisht me sigurimin e njerëzve për ndihmën e nevojshme, por gjithashtu ka të bëjë me përcaktimin që romët janë këtu për të qëndruar,” i tha ajo Al Jazeera.

Burimi: Al Jazeera
Përshtati: Informim.al

COMMENTS

WORDPRESS: 0