Reshjet/ I pakalueshëm Harku i Bërdicës, si paraqitet situata nga përmbytjet në qarkun e Shkodrës

Reshjet/ I pakalueshëm Harku i Bërdicës, si paraqitet situata nga përmbytjet në qarkun e Shkodrës

Katar 2022/ Gana merr 3 pikët e para përballë Koresë së Jugut
Pyetësor për komunitetin rom dhe egjiptian: A jeni të kënaqur me shërbimin spitalor?
Ndihmoni të marrë vëmëndje e duhur ky problem !

Deri ne oret e vona te nates kane vijuar edhe operacionet e evakuim Shpetimit ne lagjet Kuq, Ajaem dhe Berdice te Bashkise Shkoder.
Nderkohe eshte nderprere qarkullimi ne aksin Shkoder-Tirane tek Harku i Berdices per shkak te prezences se ujit rreth 50cm dhe per shkak te demtimit te ures se vjeter te Bahcallekut ku mbeturinat e saj jane perplasur ne uren ekzistuese te Bahcallekut. Ne kete pike kemi te dislokuar struktyrat e ushtrise me mjete tokesore dhe ujore per evakue sipas nevojave te komunitetit dhe strukturat e qarkullimit rrugor per nderprerjen e perdoruesve te mjeteve ne kete aks rrugor.
Niveli i lumenjve
Lumi Drin, kuota kritike 7,50, aktuale, 7,40,
Ura Bunes Liqeni, kuota kritike, 8,70, Aktuale, 7,50.
kemi renie te niveleve rreth 20 cm ne raport me diten e djeshme por konstatohet rritje e siperfaqes se permbytjes.
Njolla e permbytjes eshte perhapur ne fushen e Obotit dhe ne fushen e Dajcit duke e rritur sip e permbytur reeth 70 ha ne raport me diten e djeshme.
Furnizimi me Eenergji elektrike
Ne Rajonin Shkoder te gjithe Fiderat jane ne pune, por ka abonenta pa energji ne zonat rurale te Kelmendit, Bushatit, Rrencit dhe ne Total 560!abonenta po punohet per kthimin e energjise edhe ne keto zona Linja qe furnizon Hidrovoret eshte ne pune
Situata e shkollave.
Situata e raportuar nga IA(Institucionet Arsimore) ne varesi te ZVAP Shkoder eshte si me poshte: ne 80 godina shkollore shteterore 27 godina nuk mund te zhvillohet procesi mesimor pasi ka probleme me rruget. Rritja e nivelit te perrenjve ose e lumenjve qe bejne te pamundur levizjen e nxenesve dhe mesuesve drejt shkollave
1 godine ne lagjen Bahcallek te qytetit te Shkodres,
4 ne Shale
3 ne Shosh
7 ne Pult
4 ne Berdice
3 ne Dajç
5 ne Velipoje.
Situata e akseve nacionale.
Pavaresisht reshjeve te dendura te shiut te gjithe akset e kontraktuara nga DRV ne territorin e Qarkut jane te qarkullueshem.
Vetem segmenti Dedaj- Boge ne km 5 dhe 13 si rezultat i daljes se dy perrejve nga shtrati mbi trupin e rruges kalimi behet me rruget alternative.
Ne segmentin Q.Laç-Koman si rezultat i reshjeve te shiut te dt 19 e 20 , kemi çedim te trupit te rruges dhe shembjen e nje muri mbajtes. Kalimi aty eshte nji kalimsh.
Segmenti Shkoder-Lezhe tek harku i Berdices vazdon te jete i bllokuar nga uji. Kalimi behet nga Guri i Zi.
Ne Bashkine M.Madhe
Vazhdojne shirat me intensitet.
1-Kemi 2 shtepi ne Vulpalaj Nj.A Kastrat me prezence uji( te rrethuara.
2- Rreth 50 ha toke jane me prezence uji
3-Nuk keni familje te evakuara
4-Jane disa rruge rurale ne Nj.Adm.Kastrat, Shkrel dhe Kelmend qe jane te bllokuara nga inertet per shkak te shirave te rene.
5-Ne disa njesi kemi nderprerje te energjise elektrike si ne : Kastrat , Shkrel e Kelmend.
6- Mesimi ne shkolla vazhdon por ka probleme ne pjesemarrje per shkak te bllokimit te urave lidhese mes fshatrave.
Sot u nxorren nga uji dy viktat e mbytyr gjate dites se djeshme
Bashkia Vau Dejes
Në NjA. Vau-Dejës ka patur gjatë gjithe nates reshje me intensitet mesatar . Gjendja vazhdon te ngelet e njejte si diten e djeshme. Përroi Gllinë vazhdon të mbetet problematikë në qytet. Ka energji elektrike ne pothuajse të gjitha njësitë me përjashtim të ndonjë ndërprerje të shkurtër në disa fshatra.
Në NjA. Bushat vazhdon të mbetet problem rruga kryesore e fshatit Ashtë .
Në fshatrat Mali i Jushit, Hoten, Rranza,Bushat janë 10 familje që kanë prezence uji në banesa ne lartesi 30 cm si dhe 1711 ha tokë bujqësore nën ujë.
Në NjA. Hajmel ka dalje të përronjve nga shtrati në fshatin Hajmel dhe Paçram që për pasojë ka vërshime te ujrave në rrugët kryesore te fshatrave dhe sipërfaqe toke bujqësore nën ujë.
Lumi Gjadër vazhdon të mbetet problematike në NjA,Vig Mnele. Vazhdon të mbetet evident rreziku I shëmbejs së urës Gjinaj qe lidh aksin kryesor rrugor të fshatit Mnelë më fshatin Vig.
NjA.Temal, vazhdon të jetë problematike renia e interteve nga rëshqitja e gurëve nga mali.(konkretisht në rrugën e Komanit) dhe ndërprerja e EE në fshatrat e njësisë.
Njësia administrative Shllak, vazhdon të jetë problematike shëmbja e rrugës kryesore që të çon në Nj Ad, në fshatin Vukaj me gjatësi 4 km.
Bashkia Puke
Deri ne keto momente situata eshte e njejte me diten e djeshme, Kemi rreth 27 km rruge rurale te demtuara ne njesite Administrative Qelez, Rrape, Luf Qerret dhe Gjegjan,
Ka filluar nderhyrja per kthimin ne normalitet me burimet njerezore dhe teknike Fadrome, per pastrim dherash e inertesh,
Marre ne konsiderate problematiken e krijuar nga bllokimi i rrugeve auto rurale eshte e nevojshme mbeshtetja me nje mjet Fadrome nga AKMC.
Ne Bashkise F.Arrez. vazhdoje reshjet e shiu dhe derit tani nuk ka probeme te tjera te rapotuara, perveq demtimit te rrugeve, dhe shkeputjes se energjise elektrike.
Strukturat e DVP, dhe ato te FNSh, jane ne gadishmeri 12×12, te cilet ne bashkepunim me strukturat vendore jane angazhuar maksimalisht ne operacionet e evakuim shpetimit dhe po sigurojne kalueshmerine e perdoruesve te mjeteve ne te gjitha akse ku ka prezence uji.
Strukturat e ushtrise te Rep.V.Dejes, gjate mbremjes se djeshme deri ne oret e vona jane angazhuar maksimalisht ne operacionet e evakuim shpetimit sipas planeve te evakuimit te bera nga bashkia Shkoder.
Ndersa Vazhdon operacioni nga b1k, Rep V.Dejes, sipas drejtimeve:
Berdice 15 forca, 2 mjete, 1 motovarke.
Kuc 15 forca 2 mjete 1 motovark.
Hoten 15 forca 2 mjete 1 motovarke.
Muriqan 15 forca 2 mjete i motovarke
Top Channel

COMMENTS

WORDPRESS: 0