Raporti OECD – Shqipëria, rekord për largimin e intelektualëve

Aktori Alfred Trebicka i mëshon përçarjes së artistëve.
Avokati Popullit/ Policia Bashkiake Tiranë tejkalon kompetencat me sekuestrimin e mjeteve e mallrave qytetarëve.
Projekti “Tirana Riverside” / Çfarë do të bëhet me famljet rome dhe egjiptiane të lagjes “5-së Maji”

Terminologjia emigracion ka kohë që ka përfshirë shumicën e familjeve tona, së fundmi edhe sferën e intelektualëve në Shqipëri.

OECD-Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim në një raport të vitit 2020 doli në konstatimin se Shqipëria rënditej e katërta në botë për rritjen e emigrantëve, persona me aftësi të larta në punë për periudhën 2000-2001 deri në 2015-2016. Për periudhën në fjalë, rritja e normës së emigrimit së personave me aftësi të larta është 14.6 pikë përqindje (pp), pas Liberisë (27.9) dhe Butanin (15.4) dhe në të njëjtin nivel me Moldavinë. Pas Shqipërisë renditet Rumania, me rritje 11.8pp.

Shqipëria është vendi i cili renditet edhe ndër 10 vendet e para në botë për normën e emigracionit të personave me aftësi të larta me një tregues 38.1%, që sipas tabelës së OECD pozicionohet në vendin e tetë në botë për normën e largimit të intelektualëve.

Prej vitesh me rradhë, Shqipëria është prekur nga vala e emigracionit masiv të popullsisë, ku numri i tyre nuk po njeh zbutje, e kështu ikja e të arsimuarve është në nivele alarmante. Referuar statistikave, Shqipëria ka një normë totale emigrimi prej 29%, Bosnja dhe Hercegovina prej 20% dhe Maqedonia Veriore prej 18%.

Në përgjithësi, nivelet e emigracionit të personave me arsim të lartë janë pothuajse gjithmonë më të larta se nivelet totale të emigracionit.

Kjo përzgjedhje pozitive e migrantëve është e lidhur me disa faktorë:

a)jo vetëm individët me arsim të lartë zakonisht kanë më shumë mundësi financiare për t’u angazhuar në migracionin ndër-shtetëror sesa kolegët me kulifikim më të ulët,

b) gjithashtu shumë vende të OECD kanë miratuar politika më të favorshme migrimi për personat me aftësi të larta.

Shkalla e përgjithshme e emigrimit të individëve me arsim të lartë drejt vendeve me mirëqene të lartë OECD vendet është 16% në 2015-16. Tek të arsimuarit me arsim te mesëm është 5%.

Megjithatë, ka ndryshime të mëdha në të gjithë vendet e origjinës. Për shembull, vendet të tilla si Mozambiku dhe Somalia kanë shkallë të lartë të emigracionit me afërsisht 30%, dhe këto dyfishohen në mbi 66% në rastin e Trinidad dhe Tobago dhe Guajana.

Ndërsa sa i përket numrit të lartë të emigrantëve të arsimuar drejt zonës së OECD, India kryeson me mbi 3 milion emigrantë me nivel të lartë të arsimit, të ndjekur nga Kina (2 milion) dhe Filipine (1.8 milion).T7

Vetë vendet e OECD-së kanë një numër të madh të personave të arsimuar që punojnë në vende të tjera. Afërsisht 1.4 milionë gjermanë dhe 1.7 milion britanikë me diploma universitare banojnë në vendet e tjera të OECD-së.

Në mesin e të arsimuarve me nivel të ulët, shkalla e emigracionit është 5.4% për burrat dhe 5.8% për gratë.

Ndër të arsimuarit e lartë, shkalla i emigrimit të burrave dhe grave është pothuajse identik në 8.6%.

Një studim i mëparshëm i profesorëve Ilir Gëdeshi dhe Russell King, tregoi se Shqipëria renditet në mesin e e vendeve për emigracion të lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.

Numri i studentëve shqiptarë në vendet e OECD u rrit me 430% në vitin 2016 në raport me vitet 2000.

COMMENTS

WORDPRESS: 0