Pse cigaret elektronike mund të dëmtojnë rëndë dhëmbët?

Pse cigaret elektronike mund të dëmtojnë rëndë dhëmbët?

GJEDNJ-ja, Ukraina shkeli të drejtat e romëve.
Hendeku gjinor. Ja statistikat në pagë midis burrave dhe grave.
Shpërthen bombula në një banesë në qendër të Fierit, ‘alarmohen’ banorët

Një buzëqeshje e shëndetshme dhe e shkëlqyeshme mund të dëmtohet në mënyrë të pariparueshme nga avullimi sistematik, siç pretendon një studim i ri. Së bashku me efektet e tjera të dëmshme, sipas hulumtimit të botuar në Journal of the American Dental Association, avullimi mund të kontribuojë në prishjen e dhëmbëve .

X

00:27/07:55

Kjo

ndodh sepse përmbajtja e cigareve elektronike përfshin edhe disa përbërës me sheqer, të cilët ngjiten në dhëmbë për shkak të strukturës ngjitëse të avullit të lëngshëm. Kjo nxit zhvillimin e kariesit, i cili mund të çojë në humbjen e dhëmbëve nëse nuk trajtohet shpejt, sipas ekspertëve.
Lëngjet e avullit ndryshojnë gjithashtu mikrobiomën e gojës, duke e bërë atë më miqësore me bakteret që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve. Për më tepër, prishja e dhëmbëve duket se inkurajohet nga avullimi në zona ku normalisht nuk ndodh, siç janë skajet e poshtme të dhëmbëve të përparmë.

Për studimin, ekipi hulumtues i udhëhequr nga dr. Karina Irusa analizoi të dhënat e 13,000 pacientëve që iu nënshtruan trajtimeve në klinikat dentare të Universitetit Tufts nga viti 2019 deri në 2022. Të gjithë pjesëmarrësit ishin mbi 17 vjeç.

Edhe pse shumica e pacientëve nuk pinë cigare, studiuesit zbuluan se 79% e atyre që e bënin kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të prishjes së dhëmbëve, krahasuar me 60% të pacientëve që nuk përdornin cigare elektronike. Në të vërtetë, ka disa studime laboratorike që kanë zbuluar se avulli nga lëngu i cigareve elektronike nxit bakteret e dëmshme në gojë.

Siç shpjegohet nga Dr.Karina Irusa, “bakteret që në fakt shkaktojnë përkeqësimin, kur ekspozohen ndaj këtij avulli, duket se janë më aktive, më agresive dhe mund të mbijetojnë në kushtet më të vështira. Nga këndvështrimi i mishrave të dhëmbëve dhe i dhëmbëve, nëse ka një zgavër të madhe, ajo përkeqësohet vetëm nëse nuk ka ndërhyrje. Atëherë ose do të humbisni dhëmbin ose do t’ju duhet një punë e gjerë dentare për të shpëtuar dhëmbin.

Prandaj, stomatologët duhet të informojnë pacientët e tyre nëse pinë avull, duke përfshirë edhe adoleshentët, pasi 8% e nxënësve të shkollave të mesme dhe të mesme në SHBA pranuan se përdornin cigare elektronike në vitin 2021, sipas një njoftimi për shtyp të Universitetit Tufts.

Sa i përket rutinës së higjienës orale të avulluesve, ajo duhet të përfshijë një regjim rigoroz të larjes dhe pastrimit me fill, së bashku me përdorimin e një paste dhëmbësh me fluor dhe shpëlarës goje. Së fundi, takimet e tyre me dentistin duhet të jenë mjaft të shpeshta, deri në më shumë se dy herë në vit – rekomandon Dr. Karina Irusa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0