Protestat/Këshilli i Europës – Hetime të pavarura për përdorimin e tepruar të forcës ndaj protestuesve

Ëndërra në sirtar
Durrësi, në vend të parë për gratë e dhunuara në 2018-n; shërbimet e pakta
Durrës:Tregu i fruta-perimeve pa kushte higjeno-sanitare

Ngjarjet e fundit në Shqipëri kanë marrë jehonë të madhe edhe përtej kufinjëve tanë, madje në një deklaratë për mediat, Këshilli i Europës shpreh shqetësim për situatën në të cilën ndodhemi.
Këshilli i Europës thekson se “autoritetet shqiptare duhet të tregojnë përmbajtje në mbarëvajtjen policore të demonstratave dhe të sigurojnë hetime të hollësishme, të pavarura dhe efektive për të gjitha pretendimet e përdorimit të tepruar të forcës”.

124001

  Foto: Dunja Mijatović, Këshilltare e Komisionit Europian për të Drejtat e Njeriut

Duna Mijatović, Komisionere e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, shprehet se “shqetësimi për përshkallëzimin e përplasjet midis policisë dhe protestuesve pas të shtënave fatale ndaj një të riu nga policia javën e kaluar gjatë orëve të natës kur vendi ishte i mbyllur, si edhe përdorimi joproporcional i forcës është raportuar gjithashtu në lidhje me demonstratat e tjera që u zhvilluan në Shqipëri në fillim të këtij viti”.

Nga ana tjetër, përdorimi i ujit me presion të madh ndaj protestuesve, përdorimi i spray piper, si edhe mjete të tjera të forta kanë çuar në  plagosjen e disa personave duke përfshirë edhe fëmijët, gjë kjo që është jashtë një sjelljeje normale.

l2 5

Foto: Përdorimi i ujit me presion ndaj protestuesve

“Përgjigja ndaj pandemisë COVID-19 nuk u jep autoriteteve të drejtën për të përdorur forcë policore kur ka grumbullime”, thotë komisionerja.
“Ndërsa e drejta për grumbullim paqësor mund të kufizohet për të mbrojtur shëndetin publik, autoritetet duhet të mbështesin parimet e domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit në të gjitha rrethanat, Prandaj, shpërndarja e demonstratave për të vetmen arsye se ato shkelin rregullat e bllokimit, pa marrë në konsideratë masa më pak kufizuese, duhet të shmangen. Policia duhet gjithashtu të bëjë dallimin midis individëve të përfshirë në dhunë dhe atyre që demonstrojnë në mënyrë paqësore dhe të përmbahen nga përdorimi i rëndë ose pa kriter i forcës. Për më tepër, çdo ndalim i fëmijëve duhet të kryhet vetëm si një masë e fundit dhe duhet të respektojë plotësisht të drejtat e tyre procedurale, duke përfshirë të drejtën për t’u pyetur vetëm në prani të një avokati ose njërit prej prindërve ose kujdestarëve të tyre”, shprehet ajo.

Komisionerja Duna Mijatović, rithekson edhe një herë tjetër gjatë deklaratës së saj për mediat që mbarëvajtja e demonstratave duhet të bazohet në komunikim dhe bashkëpunim me organizatorët dhe pjesëmarrësit në demonstrata dhe duhet të synojë në de-përshkallëzimin e tensioneve.

download

Foto: Këshilli i Evropës për të Drejtat e Njeriut

“Autoritetet duhet në çdo kohë të demonstrojnë tolerancë zero ndaj zyrtarëve të zbatimit të ligjit të përfshirë në përdorimin e tepruar të forcës, të cilët duhet të identifikohen, të dërgohen para drejtësisë dhe të sanksionohen në përputhje me praktikën gjyqësore përkatëse të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe Udhëzimet për Çrrënjosjen e Mosndëshkimit për shkeljet serioze të të drejtave të njeriut miratuar nga Komiteti i Ministrave i Këshillit të Evropës në 2011. Për më tepër, personat që pretendojnë të jenë viktima të sjelljes së keqe të policisë duhet të jenë në gjendje të paraqesin një ankesë për të marrë dëmshpërblim”.

Së fundmi, Komisionerja përmend edhe rastin e sulmeve ndaj gazetarëve dhe shprehet e shqetësuar për ndalimin dhe sulmet e pretenduara ndaj disa gazetarëve që mbulojnë demonstratat. “, kështu e përfundon edhe deklaratën e saj Duna Mijatović, Komisionerja e Këshillit të Europës për të Drejtat e Njeriut.

COMMENTS

WORDPRESS: 0