“Prishja” e pallateve, Kombinat / Avokatët e banorëve  përgënjeshtorjnë lajmin se Bashkia Tiranë ka fituar gjyqin

“Prishja” e pallateve, Kombinat / Avokatët e banorëve përgënjeshtorjnë lajmin se Bashkia Tiranë ka fituar gjyqin

Apeli i prindërve: Mësuesit ndihmës të pa specializuar
Elbasan/Ndotja e ajrit në nivele alarmante, përse heshtin institucionet…
Durrës/ Nxirret trupi i pajetë i 18 vjeçarit

Avokatët e banorëve të zonës së Kombinatit, të prekur nga projekti i rindërtimit përgënjeshtruan lajmin se Bashkia Tiranë ka fituar gjyqjin ndaj tyre.

Av. Dorian Matlija dhe  Av. Irena Dule nëpërmjet një deklarate për median ditwn e ejte   argumentuan se përse Bashkia Tiranë nuk ka ‘fituar’ ende proçesin gjyqësor dhe se lajmet e shpërndara nga disa media janë dashakeqe dhe të pavërteta.

“Së pari, Bashkia Tiranë nuk ka fituar asnjë gjyq për pallatet e Kombinatit. Të gjithë proceset gjyqësore janë duke vijuar dhe janë në fazat e hershme të procesit.”

Ata sqarojnë se gjykata ka rrëzuar një  një mase sigurie për njërën nga familjen e njërit pallat, ndërkohë që gjykata, me kërkesë të avokatëve, ka dhënë këto ditë disa masa sigurie për familje të tjera dhe pallate të tjerë, që detyron Bashkinë të mos i prekë këto palate

Gjithashtu ata listojnë argumentet në deklaratën për media që tregon se nuk ka ende një fitore të Bashkisë Tiranë ndaj banorëve të Kombinatit.

DEKLARATË PËR MEDIAT

Me cilësinë e avokatëve të disa banorëve të zonës së Kombinatit, të prekur nga tentativa për shembjen e godinave të prekura  nga tërmeti i 26 Nëntorit 2019, nisur nga qarkullimi i një lajmi të rremë dhe dashakeq të publikuar në disa media për “gjyqin e fituar” nga Bashkia Tiranë për shembjen e pallateve të Kombinatit, kërkojmë të sqarojmë opinionin publik si më poshtë:

Së pari, Bashkia Tiranë nuk ka fituar asnjë gjyq për pallatet e Kombinatit. Të gjithë proceset gjyqësore janë duke vijuar dhe janë në fazat e hershme të procesit.

Së dyti, ajo që ka “fituar” Bashkia Tiranë është vetëm rrëzimi i një mase sigurie për njërën nga familjen e njërit pallat, ndërkohë që gjykata, me kërkesën tonë, ka dhënë këto ditë disa masa sigurie për familje të tjera dhe pallate të tjerë, që detyron Bashkinë të mos i prekë këto pallate. Në gjykatë janë duke u shqyrtuar edhe disa masa të tjera sigurie dhe një rast negativ nuk ka peshë në krahasim me shumë raste kur gjykata ka marrë një vendim pozitiv. Edhe në rastin e rrëzimit të masës së sigurisë që ka ndodhur sot, gjyqi vazhdon, duke gjykuar cështjen pa masë sigurie.

Së treti, gjykata nuk ka publikuar arsyet pse e rrëzoi këtë masë sigurie, pra në këtë moment nuk përmendet askund në ndonjë vendim gjykate nëse ishte rreziku i jetës së banorëve apo nëse pallatet janë dëmtuar në masën mbi 70%. Ky është një spekulim që mbështetet thjesht mbi pretendimet që vetë Bashkia nga ngritur, por që është kundërshtuar nga mendimi i specializuar i ekspertëve që kanë dëshmuar në proces deri tani.

Së katërti, duke qenë se Bashkia Tiranë nuk ka fituar ndonjë gjyq, gjykata nuk i ka dhënë asaj të drejtën për të vazhduar projektin në Kombinat. Projekti prek me dhjetëra pallate dhe asnjëherë gjykata nuk është shprehur për të sepse jemi ende shumë larg përfundimit të procesit në shkallë të parë, pa folur fare për shkallët e tjera të gjykimit.

Së pesti, asnjë objekt nuk po ngrihet në atë zonë për të strehuar banorët, ndërkohë që këtyre të fundit u është bërë e qartë që vendi i strehimit do jetë diku tjetër dhe jo në atë zonë.

Së fundi, i bëjmë thirrje mediave që të publikojnë këtë deklaratë krahas lajmit të sipërpërmendur, me qëllim që të balancohet ky informacion i prodhuar me porosi. E vërteta është që në shumicën dërrmuese të rasteve masat e sigurisë janë dhënë dhe se të gjithë gjyqet janë në vijim të gjykimit të themelit të padisë dhe asnjë gjyq deri tani nuk është fituar as nga banorët dhe as nga Bashkia Tiranë. Ky proces do zgjasë përtej pushimeve verore dhe deri atëherë cdo lajm për “fitore” gjyqi nga Bashkia duhet të merret me rezervë maksimale për të mos fabrikuar frikë të panevojshme të banorëve që janë në të drejtën e tyre dhe të vazhdojnë të kenë besim te drejtësia dhe pse jo, edhe te media.

Av. Dorian Matlija

Av. Irena Dule

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0