Peticion – Mungesa e fjalës së lirë ngre në këmbë shqiptarët jashtë atdheut

Aksident tragjik në Lushnje – Regjistrohen 2 viktima
Hapja  e shkollave në shtator. UNICEF raporton 41% e shkollave nuk plotësojnë shërbimin bazë të ujit të pijshëm.
Korçë/ Nxënësit me A.K. nuk përfitojnë nga shërbimet …

Ishte peticioni kundër abuzimit të vazhdueshëm të të drejtave të njeriut nga qeveria shqiptare që bëri bashkë qindra qytetarë shqiptarë nga vende të ndryshme të botës.

Në letrën dërguar ambsadorëve të Bashkimit Europian në Shqipëri, shprehin irritimin dhe indinjatën e tyre rreth shkeljeve të ligjit që kanë dal në pah, sidomos gjatë këtyre ditëve të fundit.

Kështu, firmëtarët e peticionit listojnë disa pika kryesore, mes tyre edhe vrasja e fjalës së lirë në një shtet demokratik:

1: Mungesa e fjalës së lirë

2: Mungesa e të drejtës për të protestuar

3: Përfshirja e policisë në akte dhune kundër qytetarëve dhe minoreneve

4: Mungesa e lirisë së Shtypit

5: Mungesa e besimit tek sistemi gjyqësor duke marr shkas nga episode e fundit të fshehjes së provave të dhunës

Në letrën e shkruar, firmëtarët e vënë theksin edhe tek shkeljet e të drejtave themelore të njeriut, që sipas tyre janë nën kërcënim të vazhdueshëm nga qeveria që është aktualisht në pushtet.

Nuk mund të lihej pa përmendur vrasja e padrejtë e të riut, Klodian Rasha nga një efektiv i repartit Shqiponja,si edhe dhuna e dhjetëra të mitur gjatë protestave për vrasjen e këtij të fundit.

auto shqiptaret1608457504

     Foto: Protesta e shqiptarëve nëpër botë

Letra vazhdon si më poshtë: ”Si ambasador të vendeve të BE-së, të rrënjosur thellësisht në Konventën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, ne si shtetas të Bashkimit Evropian, presim që ju të përdorni të gjitha mjetet që keni në dispozicion për të ndaluar këto zhvillime të rrezikshme dhe ti dënoni ato me gjithë forcën tuaj.

Rikujtojmë se mbrëmjen e së shtunës, forcat e rendit tejkaluan kompetencat e tyre sërisht, këtë herë ndaluar qëndrestarët e Teatrit Kombëtar dhe duke ushtruar dhunë mbi ta në ambientet e komisariatit të policisë.”

Dhuna ndaj artistëve u ushtrua edhe më datë 16 Maj të këtij viti, kur bashkë me rënien e Teatrit Kombëtar ra edhe një copëz e demokracisë dhe e fjalës së lirë në Shqipëri.

Më poshtë po listojmë emrat e firmëtarëve të deritanishëm:

Hysni Bajri, Germany /Paula Baudet Vivanco, Italy/Saimir Bega, Ireland / Gerta Beqiri, Italy / Shyqeri Beqiri, Italy

Geti Bici, Italy/ Etleva Biçaku, Italy / Dr. Michael Binder, Austria / Johanna Bohnen, Austria / Francesca Bracci, Italy

Walther Brandstaetter, Austria / Beatrice Bylyku, Italy/ Shpëtim Bylyku, Italy / Domenico Savio Campana, Italy

Enkeleida Çelaj, Austria / Bertin Christelbauer, Austria / Serena Corino, Italy / Ervina Çullhai Sciarra, Italy

Naxhie Dalipi, Italy /Alessandro Del Gaudio, Italy / Ermira Dine, Germany /Miranda Dragusha, Austria

Ragip Dragusha, Austria / Fioralba Duma, Italy/ Massimiliano Enrione, Italy/ Francesco Facciotti, Italy

Isabella Federico, Italy / Stefano Ferrero, Italy / Michael Gannon, Ireland / Anda Gjakova, Austria

Ndrek Gjini, Ireland / Iva Grillo, Ireland / Odeta Grillo, Italy / Rainer Grundl, Hungary / Elisabeth Hirtl-Görgl, Austria

Silvia Hurtova, Austria / Dino Iacono, Italy/ Vassilis Kessaris, Greece / Alma Kita, Germany / Monika Knoll, Austria

Rainer Knoll, Austria/ Vesim Kokalari, Italy / Amy Kokalari, Italy / Gjergj Kola, Austria / Adivi Kuka, Italy

Adrian Kuka, Italy / Maria La Porta, Italy / Michiele Pirro Leo, Italy / Simone Magliano, Italy / Piercarlo Magliano, Italy

Fabio Magliano, Italy / Mariagrazia Manfreda, Italy / Bruna Mascarello, Italy / Alfred Mirashi, Italy / Sonia Montresor, Italy / Edith Muckenhuber, Austria / Paolo Muner, Italy/ Eszter Nagy, Hungary / Omar Neffati, France/ Tatiana Nogailic, Italy/Ana Maria Neves Spencer, Italy/ Pirmin Ostertag, Germany/ Giuseppe Panepinto, Italy/ Marin Pepaj, Italy / Mirella Petrocchi, Italy / Ëilhelm Pflegerl, Austria/ Andrea Picchioni, Italy / Tommaso Picchioni, Italy / Daniele Picchioni, Italy / Roberta Piras, Italy / Aqif Plaku, Austria / Erika Poffa, Italy / Annalisa Prunotto, Italy

Gentjan Qama, Germany / Karina Raab, Austria / Alban Ramaj, Germany / Arbana Sadikllari, Italy / Massimiliano Sciarra, Italy / Fatjona Sejko, Italy / Ismete Selmanaj, Italy / Cosimo Semeraro, Italy / Brahim Shoshi, Italy / Besim Shkupi, Sëeden / Idri Tati, Austria / Mehret Teëolde Ëeldemicael, Italy / Iris Toto, Italy / Betula Toto, Italy / Ledia Toto, Sëeden / Shpresa Toto, Italy / Vincent Ë. J. van Gerven Oei, Netherlands / Rufina Varosi, Italy / Elita Viola, Italy

Alix Yvon, Austria / Megli Xhani, Italy / Mina Zamani, Austria / Elena Zurli, Italy / Antonino Longobardi, Italy / Valbona Beqiri, Italy / Mentor Rudi, Italy / Elivar Golemi, Italy / Bledar Milaqi, Germany

COMMENTS

WORDPRESS: 0