Organizata e Reporterëve pa Kufij: në 2021 një “rekord” gazetarësh të arrestuar në botë, janë 488

Organizata e Reporterëve pa Kufij: në 2021 një “rekord” gazetarësh të arrestuar në botë, janë 488

5 miliarderët më të rinj në 2018…
Ky është plani i Evropës për t’i rikthyer njerëzit në punë pas Covid-19
Përmbytje “apokaliptike” në Kroaci/ 6 të vdekur në Ballkan nga moti i keq

Burma, Bjellorusia dhe Kina janë vendet me më shumë gazetarë të burgosur. Organizata e reporterëve pa kufij,RSF, shpjegon se rritja e gazetarëve të ndaluar, prej 20% në një vit, “është kryesisht rezultat i tre vendeve”: Birmanisë, Bjellorusisë dhe Kinës, ligji i të cilave për sigurinë kombëtare i vendosur në Hong Kong ka shkaktuar një rritje të mprehtë në ndalimin e gazetarëve në këtë territor.
Një rritje që është regjistruar edhe në rajonin Xinjiang, “ku një milion ujgurë janë të ndaluar në kampe dhe ata janë veçanërisht sepse është bërë një lloj vrime e zezë informacioni”, raporton Christophe Deloire, sekretari i përgjithshëm i RSF.
Pesë vendet në të cilat u arrestuan numri më i madh i gazetarëve më 1 dhjetor janë Kina (127), Birmania (53), Vietnami (43), Bjellorusia (32) dhe Arabia Saudite (31). Po rritet edhe numri i gazetarëve të ndaluar. Gjithashtu u arrestuan edhe shumë gazetare femra. “Kurrë RSF nuk ka regjistruar kaq shumë gazetarë të ndaluar”, gjithsej 60, një e treta më shumë se në vitin 2020, shpreh keqardhjen shoqata. Ndërsa burrat përfaqësojnë ende shumicën e gazetarëve të burgosur në mbarë botën (87.7%), Bjellorusia është vendi që ka mbyllur më shumë gazetare femra (17) sesa kolegë meshkuj (15). Më pak gazetarë të vrarë në 2021 Falë “evolucionit të konflikteve rajonale (Siria, Iraku dhe Jemeni) dhe stabilizimit të fronteve pas 2012 dhe 2016, të cilat ishin veçanërisht vdekjeprurëse”, nënvizon RSF, këtë vit ka nivelin më të ulët të gazetarëve të vrarë gjatë 20 viteve të fundit. Meksika dhe Afganistani mbeten dy vendet më të rrezikshme për gazetarët këtë vit, me 7 dhe 6 vdekje respektivisht, të ndjekura nga Jemeni dhe India në vendin e tretë, me 4 gazetarë të vrarë secili. Është rritur edhe përqindja e gazetareve femra, me 4 të vrarë në vitin 2021 krahasuar me 2 vitin e kaluar.
Përkthyer nga Tgcom

COMMENTS

WORDPRESS: 0