Organi i të drejtave të OKB-së miraton një mocion të diskutueshëm mbi urrejtjen fetare pas djegies së Kuranit

Organi i të drejtave të OKB-së miraton një mocion të diskutueshëm mbi urrejtjen fetare pas djegies së Kuranit

Shkëputet ashensori, plagosen 2 gra në Astir
Apeli i prindërve: Mësuesit ndihmës të pa specializuar
INSTAT – ja cilat grupmosha udhetojne me shume jashte vendit

GJENEVË, 12 korrik (Reuters) – Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut miratoi të mërkurën një rezolutë të diskutueshme mbi urrejtjen fetare pas djegies së një Kurani në Suedi, duke shkaktuar shqetësim nga shtetet perëndimore të cilët thonë se ajo sfidon praktikat e kahershme të mbrojtjes se te drejtave.

Rezoluta, e prezantuar nga Pakistani në emër të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik (OIC) prej 57 vendesh, i bën thirrje shefit të të drejtave të OKB-së të publikojë një raport mbi urrejtjen fetare dhe shtetet të rishikojnë ligjet e tyre dhe të mbyllin boshllëqet që mund të “pengojnë parandalimin dhe ndjekja penale e akteve dhe mbrojtja e urrejtjes fetare”.

Ai u kundërshtua ashpër nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian, të cilët thonë se bie ndesh me pikëpamjet e tyre për të drejtat e njeriut dhe lirinë e shprehjes. Ndërsa dënuan djegien e Kuranit, ata argumentuan se nisma e OIC ishte krijuar për të mbrojtur simbolet fetare dhe jo të drejtat e njeriut.

Një emigrant irakian në Suedi dogji Kuranin jashtë një xhamie në Stokholm muajin e kaluar, duke shkaktuar zemërim në të gjithë botën myslimane dhe kerkese nga shtetet muslimane per veprim.Rezultati i votimit shënon një humbje të madhe për vendet perëndimore në një kohë kur OIC ka një ndikim të paprecedentë në këshill, i vetmi organ i përbërë nga qeveritë për të mbrojtur të drejtat e njeriut në mbarë botën.

Njëzet e tetë vende votuan pro, 12 votuan kundër dhe shtatë vende abstenuan. Përfaqësuesit e disa vendeve duartrokitën pas miratimit të rezolutës.

Marc Limon, drejtor i Grupit Universal të të Drejtave me bazë në Gjenevë, tha se rezultati tregoi se “Perëndimi është në tërheqje të plotë në Këshillin e të Drejtave të Njeriut”.

“Ata po humbasin gjithnjë e më shumë mbështetjen dhe po humbasin argumentin,” tha ai.

Michele Taylor, Përfaqësuesja e Përhershme e SHBA në Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, tha se shqetësimet e Shteteve të Bashkuara në lidhje me nismën “nuk u morën seriozisht”.

“Unë besoj se me pak më shumë kohë dhe diskutim më të hapur, ne mund të kishim gjetur gjithashtu një rrugë përpara së bashku për këtë rezolutë,” tha ajo.

Pas votimit, Përfaqësuesi i Përhershëm i Pakistanit në OKB në Gjenevë, Khalil Hasmi, akuzoi Perëndimin për “përdorim buzësh” ndaj angazhimit të tyre për të parandaluar urrejtjen fetare.

“Kundërshtimi i disave në sallë ka ardhur nga mosgatishmëria e tyre për të dënuar përdhosjen publike të Kuranit të Shenjtë apo ndonjë libri tjetër fetar,” tha ai.

Atyre u mungon guximi politik, juridik dhe moral për ta dënuar këtë akt dhe ishte minimumi që Këshilli mund të priste prej tyre.

Përkthyer nga Reuters

COMMENTS

WORDPRESS: 0