OBSH ndryshon emrin e lisë së majmunit, zbulohet arsyeja

OBSH ndryshon emrin e lisë së majmunit, zbulohet arsyeja

Edhe pse lumi është i rrëmbyeshëm, ata e bëjnë këtë gjë çdo ditë, duke rrezikuar edhe jetën e tyre.
Nënkryetari i Kuvendit Myslym Murrizi ofendon për herë të dytë grupet vulnerabël/Romët dhe Personat me Sindromën Down
Pyetësor për komunitetin rom dhe egjiptian: A jeni të kënaqur me shërbimin spitalor?

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi sot se po prezanton termin “mopox” si sinonim i lisë së majmunëve dhe u bëri thirrje të gjitha institucioneve shëndetësore që të fillojnë të përdorin termin, sepse emri aktual i sëmundjes ka një konotacion “racist”.

“Të

dy emrat do të përdoren njëkohësisht për një vit, ndërsa termi ‘lia e majmunit’ po hiqet gradualisht,” njoftoi OBSH.

 

OBSH nisi një sondazh publik në fillim të këtij viti për të gjetur një emër të ri për sëmundjen. Lija e majmunëve u zbulua në vitin 1958 dhe është emëruar pas kafshës së parë që shfaqi simptoma. Deri në këtë vit, ato u përhapën kryesisht në vendet e Afrikës Perëndimore dhe Qendrore.

Deri më tani, sipas të dhënave të OBSH-së, 110 vende kanë raportuar rreth 80,000 raste të infektimit dhe 55 vdekje.

FaxWeb

COMMENTS

WORDPRESS: 0