Nënat shqiptare vendosin rekordin në Europë, kujdesen më shumë se kudo tjetër për fëmijet e tyre/ Numri i grave të papuna rritet

Nënat shqiptare vendosin rekordin në Europë, kujdesen më shumë se kudo tjetër për fëmijet e tyre/ Numri i grave të papuna rritet

BB: Shqipëria kryeson rajonin për punësimin në të zezë
102 milionë dollarë nga taksapaguesit shqiptarë, për të larguarit padrejtësisht nga puna, dyfishi i ndihmës vjetore që qeveria ka akorduar për të varfërit.
Shqipëria thyen rekord, ka numrin më të madh të të rinjve të papunë në kontinent

Thuhet se pasi bëhesh bëhesh nënë jeta e një gruaje ndryshon totalisht. Sipas një studimi gratë shqiptare janë renditur në vendin e parë për kujdesin që tregojnë për fëmijët e tyre.

Në ‘Anketën e Cilësisë së Jetës’ të realizuar para disa muajsh nga Komisioni Europian, 84% e grave shqiptare janë përgjigjur se kujdesen shumë për fëmijët e tyre dhe vetëm 15% janë përgjigjur se kujdesen po aq sa bashkëshorti.

Të dhënat tregojnë se kjo është përqindja më e lartë regjsitruar në Europë. Pas shqiptarëve renditen gratë sudeze për kujdesin për fëmijët e tyre.

Kurse të dhënat për Çekinë janë të habitshme, pasi 91% e burrave janë përgjigjur se kujdesen ata më shumë për fëmijët se sa gratë e tyre

Situata e krijuar për shkak të pandemisë së Covid-19, rriti në mënyrë proporcionale nivelin e papunësinë midis burrave dhe grave. Gratë u detyruan të lënë punën e tyre për tu kujdesur për fëmijët, në kohën kur shkollat u mbyllën për shkak të masave ndaj virusit. Arsyet se përse gratë hoqën dorë nga karriera e tyre është se ata paguhen me pagë më të ulët dhe për shkak të pasigurisë së kushteve të punës.

Referuar të dhënave të Institutit të Statistikave (INSTAT) pwr tremujorin e tretë të 2020, shkalla e papunësisë në Shqipëri ishte 11.6%. Krahasuar me të njëjtën periudhë kohe të një viti më herët, në 2019, vihet re se shkalla e papunësisë u rrit me 0.2%. Për burrat shkalla e papunësisë mbetet e pa ndryshuar, ndërsa për gratë, shkalla e papunësisë është rritur me 0.4%.

Aktualisht në Shqipëri për shkak të masave ndaj motit të ftohtë, u rivendos mbyllja e shkollave edhe për 9-të vjeçaret. Si pasojë e nevojës për t’u kujdesur për fëmijët në shtëpi një pjesë e mirë e prindërve shqipëtarë janë detyruar të largohen nga puna e tyre ose të punësojnë një kujdesar që të kujdeset për fëmijët. Duke qenë se janë gratë ato që kujdesen më shumë për fëmijët, kjo sjell që numri i grave të papuna të rritet.

Informim.al

COMMENTS

WORDPRESS: 0