Në Tiranë protestohet kundër vdekjes së një qytetari rom nga dhuna policore

Në Tiranë protestohet kundër vdekjes së një qytetari rom nga dhuna policore

Shkoza një “skenar” i përsëritur/ Disa vite më parë e njëjta gjë ndodhi me banorët në Selitës
“Një shije shumë të keqe dhe një imazh te pariparueshëm”- Politikania Gjermane letër Ramës për përdorimin e të dhënave personale për qëllime elektorale
Masat anti-Covid/ Komisioni i Apelit lë në fuqi gjobën 50 milion lekë për Elton Debreshin, ndërkohë Rama fton qytetarët t’i bashkohen festës së fitores së PS

Aktivistë të komunitetit rom dhe përfaqësues të Shoqërisë Civile protestuan sot para Ambasadës Çeke në Tiranë për vrasjen e qytetarit rom Stanislav Tomas.

Protestuesit kërkojnë drejtësi pas vdekjes së tij në Çeki në muajin Qershor, si pasojë e dhunës policore të ushtruar mbi të, ku humbi jetën në ambulancën e thirruar në vendngjarje.

Shkaku i vdekjes mësohet të ketë qenë sipas pamjeve filmike  vendosja e gjurit në qafën e tij nga një polic rom një polic i për disa minuta duke i sjellë për pasojë vdekjen.

Përfaqësuesit e Shoqerisë Civile bëjnë thirrje :

  • Të kryeni një hetim të pavarur dhe të plotë mbi rrethanat e vdekjes së Stanislav Tomášit. Hetimi duhet, gjithashtu, të sigurojë mbrojtjen e privatësisë dhe sigurinë e dëshmitarëve okularë:
  • Të siguroni që zyrtarët përgjegjës dhe institucionet në Republikën Çeke të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre si dhe të jepen sanksionet përkatëse për shkeljet e bëra;
  • Të siguroninjë raportim objektiv në këtë rast, dhe të dënoni rastet e mbulimit të njëanshëm në media si dhe deklaratat publike përçmuese, nxitëse dhe raciste në emër të zyrtarëve të shtetit në Republikën Çeke, përfshirë komentet e bëra nga Kryeministri dhe Ministri i Brendshëm i Republikës Çeke në lidhje me këtë rast;
  • Të ndërmerrni veprime të fuqishme kundër brutalitetit të policisë dhe profilizimit etnik nga forcat policore në BE dhe vendet e para-anëtarësimit për të siguruar zbatimin e metodave të përshtatshme dhe jo-diskriminuese të policisë, si dhe për të siguruar që asnjë qytetar tjetër të mos humbasë jetën në dhe nga duart e policisë.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0