Ndryshimi i klimës: Premtimet e qeverive e vënë planetin në “rrugë katastrofike”, paralajmëron OKB

Ndryshimi i klimës: Premtimet e qeverive e vënë planetin në “rrugë katastrofike”, paralajmëron OKB

Kur gjykatësit më të lartë thonë gjëra të pavërteta për romët : Nga Adam Weiss
Racizmi i policëve britanikë – Shqiptarët duhen vrarë
Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut në favor të punëtorëve emigrantë nga Banglandeshi përsa i përket abuzimit grek.

Ndryshimi i klimës: Premtimet e qeverive e vënë planetin në “rrugë katastrofike”, paralajmëron OKB

Planeti është në një “rrugë katastrofike” drejt një të ardhmeje më të nxehtë nëse qeveritë nuk bëjnë premtime më ambicioze për të ulur emetimet e gazrave serë, tha kreu i Kombeve të Bashkuara të Premten.
Angazhimet kombëtare të paraqitura nga nënshkruesit e marrëveshjes së klimës në Paris do të rezultonin ende në rritjen e emetimeve me 16% në 2030 në krahasim me nivelet e 2010, sipas një raporti të ri nga OKB.
Shkencëtarët pohojnë se bota duhet të fillojë të frenojë ashpër emetimet së shpejti dhe, deri në vitin 2050, të mos shtojë më shumë në atmosferë sesa mund të absorbohet nëse do të arrijë qëllimin më ambicioz të marrëveshjes së Parisit: kufizimin e rritjes së temperaturës globale në 1.5 Celsius deri në vitin 2100
Ekspertët thonë se planeti tashmë është ngrohur me 1.1 gradë Celsius që nga kohërat para-industriale. “Ne kemi nevojë për një ulje të emetimeve prej 45% deri në vitin 2030 për të arritur neutralitetin e karbonit deri në mesin e shekullit,” këmbënguli sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres.
Rreth 113 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian, paraqitën përditësime për objektivat e tyre të emetimeve, të njohura gjithashtu si kontribute të përcaktuara në nivel kombëtar ose NDC, deri në fund të korrikut.
Premtimet e tyre do të rezultonin në një rënie prej 12% të emetimeve për ato vende deri në fund të dekadës – një shifër që mund të dyfishohet nëse premtimet dhe garancitë e kushtëzuara të disa qeverive për synimin e neutralitetit të karbonit do të përkthehen në veprim.
“Kjo është ana pozitive e figurës,” tha shefja e OKB -së për klimën Patricia Espinosa, zyra e së cilës përpiloi raportin e fundit. “Tjetri është më kthjellues.”
Dhjetëra vende, përfshirë emetuesit kryesorë si Kina, India dhe Arabia Saudite, nuk arritën të paraqesin premtime të reja në kohë për raportin.
Espinosa u bëri thirrje udhëheqësve në mbledhjen vjetore të OKB -së javën e ardhshme në Nju Jork për të parashtruar angazhime më të forta në kohë për samitin e ardhshëm të organizatës globale për klimën në Glasgow.
“Udhëheqësit duhet të përfshihen në një diskutim të sinqertë të nxitur jo vetëm nga dëshira shumë legjitime për të mbrojtur interesat kombëtare, por edhe nga qëllimi po aq komandues për të kontribuar në mirëqenien e njerëzimit,” tha ajo. “Ne thjesht nuk kemi më shumë kohë për të kursyer, dhe njerëzit në të gjithë botën nuk presin asgjë më pak.” Espinosa shtoi se disa premtime publike, siç është qëllimi i Kinës për të qenë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2060, ende nuk janë paraqitur zyrtarisht në OKB dhe kështu nuk u morën parasysh për raportin. Një përditësim, i cili do të përfshijë çdo angazhim të mëtejshëm të paraqitur deri atëherë, do të lëshohet pak para samitit të Glasgow, tha ajo.
Megjithatë, aktivistët mjedisorë dhe përfaqësuesit e disa kombeve të cenueshme shprehën zhgënjimin e tyre për gjetjet.
“Ne duhet të pyesim se çfarë do të duhet që disa emetues të mëdhenj të dëgjojnë gjetjet shkencore dhe të çojnë botën tonë nga një pikë pa kthim,” tha Aubrey Webson nga Antigua dhe Barbuda, i cili kryeson Shoqatën e Shteteve të Vogla të Ishujve. “Gjetjet janë të qarta-nëse duam të shmangim përforcimin e ndikimeve tona tashmë shkatërruese të klimës, ne kemi nevojë për emetues të mëdhenj dhe të gjitha vendet e G20 për të zbatuar dhe për t’iu përmbajtur NDC-ve më ambicioze dhe për të bërë angazhime të forta ndaj emetimeve zero-zero deri në vitin 2050.”
Jennifer Morgan, drejtoresha ekzekutive e Greenpeace International, tha se arritja e qëllimit të Parisit do të ishte e mundur vetëm me “udhëheqje guximtare dhe vendime të guximshme”.
“Qeveritë po i lënë interesat e veta të quajnë goditjet e klimës, në vend që t’i shërbejnë komunitetit global,” tha ajo. “Kalimi i parave tek brezat e ardhshëm duhet të ndalet – ne po jetojmë në urgjencën e klimës tani.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0