Ndotja,BillGates financon shpikjen që  thith dioksidin e karbonit.

Ndotja,BillGates financon shpikjen që thith dioksidin e karbonit.

Abonetë, tashmë me fotografi…
Korrupsioni: Ja perceptimi i opinionit publik
Po biem si mizat’: Histori tronditëse të vuajtjeve dhe vdekjeve, komuniteti rom lutet për ndihmë ndaj pandemisë në Hungari

Një  kompani kanadeze ,e mbështetur nga Bill Gates ,thotë se ka arritur një stad të rëndësishëm në zhvillimin e teknologjisë që mund të heqë CO2 nga  ajri.

Inxhinierët e karbonit , kanë botuar një studim të rishikuar që tregon se ata mund të kapin karbonin për nën 100 dollarë për ton.Ky do të ishte një përparim i madh në çmimin aktual prej rreth 600 dollarë për ton. Kompania thotë se qëllimi i tyre i menjëhershëm  është prodhimi i lëndëve djegëse sintetike të lëngshme të prodhuara nga karboni dhe energjia e rinovueshme. “Ndreqjet “ teknologjike për ndryshimet klimatike të emëtimit të karbonit janë konsideruar gjithmonë me disa dyshime nga shkencëtarët. Planet për të  ndërtuar mburoja diellore në hapsirë ose për të mbjellë detet me material për të thithur karbonin janë parë si të rrezikshme për të berë të mundur uljen e emetimit. Megjithatë , planet për të kapur CO2 direkt nga ajri janë konsideruar disi më të rëndësishme ,çka në thelb pasqyrojnë veprimet e pemëve.

Ideja u zhvillua së pari nga një shkencëtar i quajtur Klaus Lackner në mesin e viteve 1990 dhe që atëhere një numër i vogël i kompanive të teknologjisë kanë ndërtuar prototipa të shtrenjta të pajisjeve për thithjen e karbonit. Vitin e kaluar, një kompani zviceriane e quajtur Climeëorks zbuloi  një instalim të drejtpërdrejtë të marrjes së ajrit që nxori karbonin dhe furnizoi një sëre fqinje për të fertilizuar domate dhe tranguj. Tani, firmë kanadeze Carbon Engineering thotë se ata kanë ndërmarrë një hap të madh përpara në uljen e kostove të nxjerrjes së ajrit të drejtpërdrejtë. I ngritur në vitin 2009 me fonde nga financuesi i Bill Gates dhe manjati kanadez i naftës ,Norman Murray Edëards, centrali i tyre pilot ka funksionuar që nga viti 2015 , duke kapur rreth një ton CO2 në ditë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0