Ndotja nga plastika…

Ndotja nga plastika…

Rikthehen vezët toksike në Europë
Një rrëfim interesant për kohën e rinisë dhe peripecitë të cilat ndeshte gjatë kësaj pune…
Produktet shqiptare në vend të atyre serbe në Kosovë

plastikaStudimet tronditëse që tregojnë se mikroplastika është gjithandej, duke ndotur detet dhe qiejt e botës, dalin në përfundimin se një rol në përhapjen e saj kanë edhe insektet.

 Shkencëtarët kanë ushqyer me mikroplastikë larvat e mushkonjave që jetojnë në ujë dhe zbuluan se grimcat mbeten brenda tyre edhe pas rritjes. Një tjetër kërkim doli në përfundimin se gjysma e larvave të të ashtëquajturave “miza të majit” në lumenjtë e Uellsit përmbanin mikroplastikë.

Shqetësimi që rrethon këtë lloj ndotjeje po shtohet dita-ditës sepse sa vjen e më shumë del në pah fakti që mikroplastika gjendet edhe në vende ku nuk i shkonte mendja askujt dhe pak është hulumtuar për të parë se si mund ta dëmtojë ajo jetën e egër apo edhe njerëzit vetë.

Grimcat mund të përmbajnë baktere apo kimikate toksike. Mikroplastika është gjetur në ujin e rubinetave anembanë globit, në oqeane, tek krijesat e detit e madje deri në zonat e thella malore të Zvicrës.

“Është një realitet shokues, por plastika praktikisht po ndot çdo cep të botës dhe ekosistemeve të saj”, thotë Amanda Callaghan e Universitetit të Redingut, në Mbretërinë e Bashkuar.

Shumë vëmendje i është kushtuar pranisë së mikroplastikës në oqeane, shpjegon bashkautorja e studimit të fundit, por ndërkohë pak është parë se në ç’ masë po prek edhe qiejt tanë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0