“Ndaloni epidemitë e vdekjeve të panevojshme”- Urrejtja ndaj komuniteteve kontribuon në rritjen e numrit të vetëvrasjeve të romëve

“Ndaloni epidemitë e vdekjeve të panevojshme”- Urrejtja ndaj komuniteteve kontribuon në rritjen e numrit të vetëvrasjeve të romëve

Mbreti Charli III/ Flet për Harry dhe Meghan në fjalimin e tij të parë
Ndryshon ligji i strehimit/ Ja programet sociale që përfshihen
Pa ujë e rrugë në pikë të verës, në fshatin Mirakë të Librazhdit

Komunitetet rome po përjetojnë incidente të urrejtjes në baza pothuajse të përditshme, ndërsa çështjet e shëndetit mendor dhe vetëvrasja po çojnë në një “epidemi të vdekjeve të panevojshme”, tregon një raport i financuar nga qeveria.

Një pjestar i komunitetit rom u tha studiuesve se familja e saj kishte përjetuar katër vetëvrasje brenda 18 muajsh, e fundit ishte kunata e saj, e cila la tre fëmijë të vegjël.

Studimi pilot “Urrejtja si një shi i vazhdueshëm” i kryer midis dhjetorit 2019-tës dhe korrikut të 2020-tës nga Guardian, gjeti një korrelacion midis incidenteve të urrejtjes, shumë prej tyre në internet dhe shëndetit të dobët mendor, vetëvrasjeve dhe vetëvrasjeve të tentuara.

Profesoresha Margaret Greenfields dhe Dr Carol Rogers nga Universiteti i Ri i Buckinghamshire, të cilët krenë studimin, u bënë thirrje autoriteteve publike për të ndaluar atë që ata e quajtën “epidemi të vdekjeve të panevojshme”.

Punonjësit e ndihmës zbuluan se ishin në dijeni të 131 përpjekjeve për vetëvrasje gjatë një periudhe pesë-vjeçare që përfundonin në vitin 2020-të, sipas hulumtimit, i cili u financua nga Ministria e Strehimit, Komuniteteve dhe Pushtetit Lokal (MHCLG) dhe nga Organizata rome (GTR) GATE Hearts.

Një pjesë e madhe e punëtorëve mbështetës që morën pjesë në studim thanë se mbi 90% e klientëve që kishin vrarë veten ose kishin bërë vetëvrasje kishin përjetuar më parë incidente të urrejtjes. Respondentët e komunitetit thanë se incidentet e urrejtjes përfshinin abuzimin me mediat sociale (87%), ngacmimin ndaj anëtarëve të familjes (78%) dhe urrejtjen racore pas raporteve të medias (82%).

Raporti tha se nuk mund të përcaktojë qartë shkaqet mes përvojave të krimit / fjalës së urrejtjes dhe vetëvrasjes ose paravrasjes… por të anketuarit kanë theksuar efektin gërryes në shëndetin mendor dhe mirëqenien e të qenurit subjekt i gjuhës së urrejtjes dhe diskriminimit.

25 të anketuarit që humbën të afërmit nga vetëvrasja kishin përjetuar shumë keqardhje, duke cituar 62 shembuj të anëtarëve të familjes që kishin vdekur nga vetëvrasja gjatë pesë viteve, me shumë prej tyre që kishin përjetuar midis dy dhe pesë vdekjeve. Gati dy të tretat e të rinjve 18-30 vjeç raportuan të paktën një vetëvrasje në familjet e tyre.

Shefja ekzekutive e Gate Heart Josie O’Driscoll, argumentoi me sukses për financimin e qeverisë për studimin pas raporteve të një rritjeje të të rinjve që vdisnin ose u përpoqën të vetëvriteshin gjatë vitit 2019 .

Ajo tha: “Një i ri na tha: “Kam përjetuar aq shumë, nuk mund të duroj më. ’Kudo ku shkonte ndjeu se po përballej me paragjykime”. Një pjesë e madhe e jetës së romëve është duke marrë pjesë në funerale pasi vrasin veten për shkak të paragjykimeve. Në momentin që sapo kalon një truamë, ata presin të pikëllohen për një tjetër person.”

Greenfields tha se ishte e tronditur nga “numri i madh i familjeve që kishin përjetuar pikëllim të shumëfishtë përmes vetëvrasjes”, duke shtuar: “Është e papritur, megjithëse tragjike, që vështirësitë e shëndetit mendor dhe nivelet e vetëvrasjeve janë kaq të larta në mesin e komuniteteve.”

Një tjetër 30-vjeçare, e cila preferoi të mos përmendej, tregoi se si familja e saj përjetoi katër vetëvrasje në një periudhë 18-mujore. Fëmija më i madh i kunatës së saj të ndjerë, i cili ishte pesë vjeç, gjeti nënën e saj duke vdekur, ndërsa djali i saj ishte ngacmuar në shkollë dhe kërcënuar se do të vriste veten.

Raporti sugjeron një korrelacion të mundshëm midis shfaqjeve televizive dhe gjuhës së urrejtjes, me rritje të raportuara të incidenteve pas programeve të tilla si My Big Fat Gypsy Wedding në Channel 4.

Një i intervistuar citoi rastin e një djali të ri të këtij komuniteti i cili dëmtoi veten pasi pa programin, duke thënë: “Ai thjesht nuk donte të jetonte më”. O’Driscoll tha: “Nuk janë vetëm gazetarët që shkruajnë, por është grumbulli pas”, duke iu referuar përgjigjeve negative dhe gjuhës në mediat sociale pas transmetimeve.

Një zëdhënës i Kanalit 4 tha: “E vërteta rreth krimit të romëve ishte një raport i kujdesshëm dhe i matur për një çështje me interes të konsiderueshëm publik. Ne dënojmë çdo formë racizmi. ”

Burimi: The guardian

COMMENTS

WORDPRESS: 0