Ndalimi i abortit në SHBA/ Vazhdojnë protestat nga amerikanët të mbështetur edhe nga shtetas të tjere

Ndalimi i abortit në SHBA/ Vazhdojnë protestat nga amerikanët të mbështetur edhe nga shtetas të tjere

Protesta/’Xhoi u la në mëshirë të fatit sepse është një vajzë nga Kenia!’
Elbasan/Aksidenti në lagjen ‘5 maji’, banorët e alarmuar në protestë, po rrezikohet jeta e fëmijëve
Çmimi i karburantit, radikalizohen protestat në Francë…

Debati për abortin është rindezur javët e fundit nga vendimi i Gjykates se Lartë Amerikane për ndalimin e abortit me ligj.
Ky ligj ka permbysur vendimin e vitit 1973 që legalizoi abortin në Shtetet e Bashkuara. Projektvendimi i nënshkruar nga gjyqtari Alito dhe i publikuar nga mediat amerikane ka ndezur shpirtrat dhe ka ndezur protesta në të gjithë Amerikën, me gratë në terren të vendosura për të ruajtur të drejtën e tyre të zgjedhjes përpara një Gjykate të Lartë me shumicë konservatore.
Ata kane pasur dhe mbështetje nga mbrojtës së të drejtave të abortit nga e gjithë bota.
Më poshtë do të lexoni deklaratën mbështetese të tyre:
Të dashur miq në SHBA, Zemrat tona po thyhen me tuajat sot — pasi miliona prej jush humbasin të drejtën themelore për kujdes të sigurt për abortin. Ne ju shkruajmë si feministe nga e gjithë bota që kemi luftuar për të drejtën tonë për të pasur akses në aborte të sigurta dhe të ligjshme, shpesh në kushtet më armiqësore — për të ndarë një mesazh: solidariteti është mënyra se si ne luftojmë.
Vendimi i Gjykatës së Lartë do të ketë pasoja reale dhe shkatërruese, veçanërisht për gratë e reja, zezake, latine dhe me të ardhura të ulëta. Por ky nuk është fundi i betejës. Është fillimi i një epoke të re për të drejtat e abortit në SHBA — dhe ju keni fuqinë të vendosni se si duket. Gjatë dekadës së fundit, lëvizjet për të drejtat e abortit në mbarë botën kanë fituar fitore të pamundura – sepse ne dolëm në rrugë. Ne treguam historitë tona. Ne mësuam nga njëri-tjetri. Dhe ne refuzuam të ishim të padukshëm, edhe nën kërcënim. Ne kemi një admirim të thellë për përpjekjet e guximshme dhe të palodhshme që keni bërë tashmë për të mbrojtur të drejtat tuaja dhe duam që ju të dini se ne nuk do t’jua kthejmë sytë — ne jemi pjesë e luftës suaj.
Njerëzit e Shteteve të Bashkuara, ne po ju dërgojmë solidaritet nga e gjithë bota. Dhe për Presidentin Biden, dhe të gjithë ligjvënësit shtetërorë dhe federalë — kjo është edhe lufta juaj. Ne presim që ju të mbroni të drejtat e miliona bashkëkombësve tuaj amerikanë dhe ne nuk do të heshtim nëse vendosni t’i lini ata të vuajnë.
Sinqerisht, Mbrojtës të të drejtave të abortit nga e gjithë bota

COMMENTS

WORDPRESS: 0