Mënyrat e gabuara për mbrojtjen e fëmijëve nga abuzuesit

Zbardhen udhëtimet e bosëve të inceneratorëve me Arben Dervishaj dhe ish-deputetin Alqi Bllako! Bileta të kripura dhe pagesa hotelesh
Rritet numri i viktimave dhe të plagosurve në Stamboll, Erdogan: Sulm i pabesë, shpërthimi po hetohet
Vrasje në Klos, viktima një adoleshent

Nga  Michelle Stevens

Ishte vera e vitit 2015 dhe fëmija im ishte duke shkuar në kamp rreth 3.000 milje larg dhe ishte hera e tij e parë që udhëtonte vetëm me avion . Kur ai shkon për në anën tjetër, një i huaj e merr atë me makinë në Poconos. Edhe pse ai është vetëm 9 vjeç, djali im nuk kishte frikë  prej kësaj. Ishte e kundërta, ai ishte i emocionuar  në lidhje me aventurën. Djali im është i pavarur, gjë e cila nuk më habit mua. E rrita atë që të jetë pikërisht  kështu. Nuk ka qenë e lehtë marrja e kësaj qasje për prindërimin. Kur isha 8 vjeç, një pedofil sadist vendosi të më bëjë mua viktimën e tij. Ai më terrorizoi mua për gjashtë vitet e ardhshme . Ai ishte një mësues i cili molestoi dhjetëra studentë të tij gjatë dy dekadave. Ashtu si mësuesit në Choate Rosemary Hall, të cilët i kemi zbuluar këtë javë, ai  ka abuzuar seksualisht me studentët për vite dhe  ishte shumë i aftë në zgjedhjen e presë së  tij. Ai përzgjidhte fëmijët të cilëve iu mungonte vetëbesimi, sepse këta fëmijë nuk dinë të thonë jo. Ata janë gjithashtu shumë të frikësuar për ti treguar dikujt se ata janë duke u ngacmuar.

Pedofilët janë shumë të mirë për të mashtruar prindërit. Abuzuesi im e bindi nënën time  dhe shumë nëna të tjera  se ai ishte një djalë i mirë dhe i besueshëm. Duke besuar këtë, nëna ime me padurim pranoi ofertën e tij për tu kujdesur falas për fëmijët. Ajo mendonte se ishte më e sigurt që të qëndroja bashkë me të se sa  të kthehesha nga shkolla vetëm.

Tani që kam një fëmijë, unë kam vënë re se shumica e prindërve mendojnë kështu. Ata besojnë se fëmijët janë të sigurt vetëm kur ata janë në kujdesin e të rriturve. Por, si një psikologe për ekspertizën në abuzimin e fëmijëve, unë mund t’ju them se këto janë gjepura.  Në rreth 90 për qind të rasteve të abuzimit seksual, abuzuesi  është dikush që fëmija e njeh.

Më shpesh  është ose një anëtar i familjes ose një i njohur që mund të jetë një trajner, këshilltar, prift ose mësues. Pra , kur ne i kemi vendosur fëmijët tanë në programet arsimore dhe sportive të organizuara për t’i mbajtur ata të sigurt, ne në të vërtetë i kemi vënë ato në rrezik më shumë se në qoftë se ata do të ishin duke luajtur jashtë me miqtë e tyre.

Për më tepër, hulumtimi në lojërat e fëmijëve tregon se kur ne nuk i lejojmë fëmijët tanë që të angazhohen në të ashtuquajturat situata të rrezikshme, kur ata duhet të përballen me sfida dhe të marrin vendime vetë, i kemi hequr mundësinë për të zhvilluar vetëbesimin dhe aftësitë e menaxhimit të rrezikut. Me fjalë të tjera, i kemi kthyer ato në objektiva të lehtë për abuzuesit.

Kjo është arsyeja pse unë gjithmonë e kam inkurajuar djalin tim ti bëjë gjërat sipas mënyrës së tij. Kur ai ishte 3 muajsh, unë e lija të qante, kështu që ai mund të mësontë të flinte pa ndihmën time. Kur ishte 7 vjeç, fillova ta lë të qëndrojë vetëm në shtëpi kohës dhe  kur ishte 9 vjeç, ai shprehu dëshirën për të ecur rreth qytetit të tij dhe  unë e lash atë.

Asnjë nga këto nuk ishte e lehtë për mua. Ashtu si çdo prind, edhe unë jam i mendimit se çdo gjë mund ti ndodh fëmijës tim. Nga abuzimi që më ndodhi, ndoshta më bën më shumë me ankth se të tjerët. Unë e di shumë mirë se sa i ligë mund të jetë abuzuesi.

Por unë gjithashtu e di se mënyra më e mirë për ta mbrojtur djalin tim nga njerëzit e këqinj është që ta le të praktikojë dhe të përdorë zgjuarsin e tij për tu përballur me gjëra të ndryshme. Duke e dërguar djalin tim në kampin veror, e dija se isha duke e vënë atë në rrezik. Puna e këshilltarit kampit ishte e lidhur për të tërhequr pedofilët. Por për shkak se djali im kishte praktikën në vlerësimin e rrezikut dhe zhvillimin e vetëbesimit, shpresoja se ai kishte më shumë gjasa për të njohur një situatë të rrezikshme dhe për tu mos u përfshirë në të. Këto janë aftësitë e të fortit që unë  nuk i kam pasur në moshën e tij. Sigurisht, nuk ka garanci. Fëmijët e sigurt dhe të pavarur mund të lëndohen gjithashtu. Unë jam ende e frikësuar.

Por shumë kohë më parë kam vendosur se nevoja për të shuar ankthin tim kurrë nuk do ta lejojë nevojën e tij që të bëhet një person i pavarur. Pra, sa herë që kam menduar që të mos e lë fëmijën tim të  hipi në aeroplan, kam zgjedhur të njëjtin vendim të vështirë që e bëja çdo ditë që kur ai ishte një fëmijë. Unë  zgjodha që ai të jetë i guximshëm.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0