Londër/ I shtirë në beton – 19-të vjeçari pret ndërrimin e viteve në të ftohtin e acartë

Londër/ I shtirë në beton – 19-të vjeçari pret ndërrimin e viteve në të ftohtin e acartë

Elbasan/ Raste të shumta dhune familjare edhe në ditë festash
Elbasan/ Dy të mitur largohen nga familjet
Listat e kandidatëve për anëtarë të Këshillit Bashkiak Elbasan

Viti i Ri na sjell vëmendje atmosferën e festave, ngrohtësinë e shtëpisë, ushqimet e shijëshmeetj, por Sqarimi 19 vjeç ngaKorça, e gdhiu ditën e parë vitit një nga rrugët e Londrës, ishtrirë beton, ftohtin e dimrit.

Largimi nga vendi i rinjëve mbetet nje nga plagët mëdha shoqërisë sonë.

INSTAT raporton se, Shqipëri, ashtu si dhe vende tjera, migrimi përfshin veçanërisht rinjtë, cilët migrojnë për arsyepunësimi, mundësi arsimimi dhe arsye familjare. Gjatë vitit2019 u larguan nga shqipëria shumë se 47 mijë shqipëtarë.

Sqarimi ditën e parë Vitit 2021 orën 6-të mëngjesitgjendej i shtrirë beton pranë një benzinate, Northolt London UK, temperaturë -4 gradë Celcius, tregon njëshqipëtar nëpërmjet një statusi facebook.

Ai e tregon historinë e tij me lejen e Sqarimit për treguarvështirësite e rinjëve tanë nëpër botë.

Ndërkohë shëtiste qenin e tij ai e pa Sqarimin shtrirë, vendosi ti fliste me qëllimin për ta zgjuar, pasi mund kishteqenë diku për Vitin e Ri dhe nga pija sdo ketë mundur shkonte banesë.

Pasi i kishte folur e kishte kuptuar është shqipëtar dhe ai nukkishte një banesë ku flinte.

Prej dy javësh Sqarimi, netët e ftohta dimrit temperaturatnën 0 gradë i kishte kaluar rrugëve i shtrirë beton. Pa mbushur ende 18 vjeç, ai ishte larguar nga familja e tij duke u futur borxhe për siguruar paratë.

Isha i rregjistruar si minoren dhe moshën 18 vjeç me vjennegativi.

Apelova por prap ma refuzuan ( home office).

U detyrova largohem sepse thanë firmosja  tek zyrate emigracionit (Heathrow aeroport).

Ku do iki unë Shqipëri? Prindërit kanë marrë 16.000 sterlinaborxh unë vij Angli ( jemi varfër, prindërit pa punë).

Deri tani unë kam paguar mbrapsh vetëm 7000.” – themsohej rrëfimin e Sqarimit status.

Pas disa tentativash ai e kishte bindur Sqarimin për ta marë shtëpinë e tij, bisedonin dhe ai ngrohej, gjithashtu t’amdihmonte për gjetur një vend ku mund qëndronte.

Unë kaq mundësi kam. Do mundohem t’i dërgoj një dyshek teknjë ndërtese qe po riparoj. Sqarimi ishte nje djalë fantastik ngaKorça.  I rregullt kishte punuar, nuk pinte alkol apo duhan etj.

Ahhh more pushtetarë Shqipëtarë i morët qafë rininë duke u dhënë rrugët e evropës.

Mos i bafshi 2 ditë gëzuar. U zente haku i ketij te riu.

Sqarim.

Statusin e kam bere me lejen e te riut.” – përfundonte statusi ishqipëtarit me zemër madhe.

Jo gjithë rinjtë shqipëtarë rrugëve te botës kanë fatin takojnë persona cilat përkujdesen dhe ofrojnë mbështetje. Njëpjesë e tyre shtrihën rrugëve me beton , një pjesë shfrytëzohen punë paligjshme ku rrezikojnë burgosen ose humbinedhe jetën. Pavarësisht gjithave, ëndërra e djemve shqipëtarëështë largohen jashtë ku mund sigurojnë ardhura përveten dhe familjen e tyre. Ata e kanë humbur shpresën se jeten e tyre mund ta vazhdojnë shqipëri.

Sipas revistës monitor, grupmosha e rinjve po tkurret me shpejtësi, për shkak emigracionit dhe rënies lindjeve, por e rëndësishmja ka humbur shpresën dhe besimin, duke marrë konsideratë si mjet mbijetese largimin nga vendi. Nga viti1989 deri 2020, grupmosha 15-29 vjeç ka pësuar rënie me 30%. Një e katërta e rinisë as nuk punon dhe as nuk studion. Mbi 60% e tyre nuk kanë besim te sistemi arsimor dhe politika. Paguhen pak dhe nuk janë të motivuar të zhvillojnë aftësitë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0