Kuvendi/ Shqyrtohet në parim projektligji “Për buxhtin e vitit 2021”

Kuvendi/ Shqyrtohet në parim projektligji “Për buxhtin e vitit 2021”

Bashkia Elbasan: Pret pemët e Parkut “Rinia”
Të rinjtë ”refuzojnë” politikën; gjysma nuk duan të votojnë
Shoqëria Civile ngre shqetësimin se projektligji, “Për regjiistrimin e Organizatave Jofitimprurëse” nuk është konsultuar me grupet e interesit gjatë draftimit nga ministria përgjegjëse

Në seancën e sotme plenare do të diskutohet projektligji “Për buxhetin e vitit 2021“. Relatori i këtij  projektligji ligji është deputeti Anastas Angjeli.

Buxheti i vitit 2021 pritet të jetë rreth 32.5 miliardë lekë ose mbi 10% më shumë se pritshmëritë për buxhetin e vitit aktual.

Sipas relacionit të projektbuxhetit  investimet publike do të marrin nga buxheti i shtetit vitin e ardhshëm 120.6 miliardë lekë, ose 7.2% e prodhimit të brendshëm bruto.  Përveç rindërtimit sektorët kryesor që do të marrin një vëmendje të shtuar në vitin e ardhshëm do të jenë arsimi, shëndetësia, dhe bujqësia.

Në këtë draft të sapo miratuar janë marrë përsipër edhe realizimet e nismave të premtuara nga qeveria, për këtë arsye do të shkojnë 4.5 miliardë lekë për rritjen e pagave për bluzat e bardha, 3.5 miliardë lekë për pagat e rritura të arsimtarëve dhe 1 miliardë lekë për heqjen e tre taksave për fermerët.

Nevoja për të financuar rindërtimin, dhe pasojat e pandemisë përfshirë edhe blerjen e vaksinës anti-COVID, do të rrisin shpenzimet buxhetore me 8.1 miliardë lekë më shumë se këtë vit.  Deficiti parashikohet të zbresë në  6.5 %, nga 8.4% që pritet për vitin aktual, në total sipas tabelave të ministrisë deficiti do të jetë 108.6 miliardë lekë nga 132,9 miliardë i pritshëm për këtë vit.

COMMENTS

WORDPRESS: 0