Komiteti i të Drejtave të Njeriut pranë OKB-së, ka gjetur Francën në shkeljen e të drejtave të njeriut me ligjin për ndalimin e nikab.

Komiteti i të Drejtave të Njeriut pranë OKB-së, ka gjetur Francën në shkeljen e të drejtave të njeriut me ligjin për ndalimin e nikab.

24 orët e fundit në Shqipëri/ Mot kërcënues, aksidente e refugjatë që kërkojnë ndihmë
Apple prezanton sot iPhona-t e rinj…
Fshati pa shkollë në Pogradec! 15 nxënës në Peshkëpi në kërkim të një mësuesi! Banorja: Kanë ikur nuset me fëmijët të jetojnë me qira për t’i shkolluar

Komiteti i të Drejtave të Njeriut pranë OKB-së, ka gjetur Francën në shkeljen e të drejtave të njeriut me ligjin për ndalimin e nikab .

Ai shpehet se, Franca duhet ta shfuqizoje ligjin dhe të rimbursojë muslimanet, të cilat i ka gjobitur për shkak të veshjes së nikabit në publik.

Arsyetimi, ky ligj kufizon dhe detyron muslimanet të qëndrojnë në shtëpi duke i mohuar aksesin publik.

Si komisioni vendosi:

-Organizata e Kombeve të Bashkuara u përfshi në dy raste të paraqitura nga gratë franceze, të cilat u gjobitën për të veshur nikab – i cili është një vello me trup të plotë që ka një hapje për sytë.

Ata zbuluan se ndalimi shkeli lirinë fetare të grave muslimane që mbajnë nikab.

-Organizmi i OKB-së zbuloi se ndalimi i Francës ishte “shumë i gjerë” dhe se zyrtarët francezë nuk kishin shpjeguar në mënyrë adekuate sepse ishte e nevojshme të ndalohej veshja e tillë.

-Ndonëse ndalimi synon të mbrojë gratë, ligji mund të ketë efekt të kundërt duke “mbyllur ata në shtëpitë e tyre, duke penguar qasjen e tyre në shërbimet publike dhe duke i margjinalizuar ato”, tha komiteti në një deklaratë.

-Komiteti i ka kërkuar qeverisë franceze që të kompensojë gratë dhe të rishikojë ligjin.

Jo një sulm ndaj laicitetit

Paneli, i përbërë nga 18 ekspertë të pavarur të të drejtave të njeriut nga e gjithë bota, theksoi se vendimi i tyre nuk ishte menduar si një sfidë kushtetutës shekullore të Francës.

“Vendimet nuk janë të drejtuara kundër nocionit të laicitetit, as nuk janë një miratim i një porosi që shumë në komision, duke përfshirë edhe veten, konsiderojnë si një formë shtypjeje të grave”, tha kryetari i komitetit Yuval Shany.

Pse Franca zbatoi ndalimin:

Në vitin 2010, një ligj hyri në fuqi në Francë, duke i ndaluar njerëzit të vishnin “çdo artikull veshjesh që kishin për qëllim fshehjen e fytyrës” në publik. Ata që shkelin ndalimin përballen me një gjobë prej € 150 ($ 171). Franca argumentoi se ndalimi ishte i domosdoshëm për “kohezionin social” dhe për arsye sigurie – argumente që refuzuan komitetin e OKB.

Franca gjithashtu ka një kushtetutë të qartë laike, një shembull i njohur legjislativ i të cilit është një ndalim i zakonshëm për të mbajtur simbole të dukshme fetare në shkollat ​​fillore dhe të mesme shtetërore.

Ndikimi i mundshëm në ndalimet e hixhabit në Europë:

Vendimet e së martës mund të kenë pasoja të mundshme për disa vende të tjera në Evropë që aktualisht kanë të ashtuquajturat “ndalime të burkës”, duke përfshirë Austrinë, Belgjikën, Danimarkën dhe Hollandën. Vendimi po ashtu bie në kundërshtim me një vendim të vitit 2014 nga Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut (ECHR), e cila mbështeti ligjin francez, duke hedhur poshtë argumentet se ai shkeli lirinë fetare.

Çfarë ndodh më pas:

Qeveria e Presidentit francez Emmanuel Macron tani ka 180 ditë për të raportuar përsëri në komision se çfarë veprimi ka ndërmarrë. Megjithëse Franca është e detyruar të marrë parasysh vendimin, organi i OKB-së nuk ka kompetenca për të zbatuar vendimin e tyre.

COMMENTS

WORDPRESS: 0