Këshilli i Europës Tiranës zyrtare – kujdes detyrimet ndaj komuniteteve rome dhe egjiptiane

Këshilli i Europës Tiranës zyrtare – kujdes detyrimet ndaj komuniteteve rome dhe egjiptiane

Të jetosh “ndryshe” në Peqin. Fëmijët që rriten pa kujdes special
Bamirësia, jo më si gjest human por si fushatë promovimi dhe PR
Nëndrejtoresha e shkollës diskriminon vogëlushen me Sindromën Down

Drejtuesja e Zyrës së Këshillit të Evropës në Shqipëri, Jutta Gutzkoë, i ka kujtuar qeverisë shqiptare se duhet të nxisë më shumë përfshirjen e komuniteteve rome dhe egjiptiane në vend, pasi kjo do të ndikojë gjithashtu në “perspektivat e tyre të bashkimit me BE”.

Të drejtat e romëve, integrimi i tyre dhe mosdiskriminimi janë një nga detyrimet e Shqipërisë si anëtare e Këshillit të Evropës dhe janë përfshirë në Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Konventën Kuadër për Mbrojtjen e Pakicave Kombëtare , dhe Karta Sociale Evropiane.

Siç vëren Këshilli i Evropës, “ata janë gjithashtu nën perspektivat e BE-së për bashkimin e Shqipërisë dhe angazhimet nën Deklaratën e Partnerëve të Ballkanit Perëndimor mbi Integrimin e Romëve në Procesin e Zgjerimit të BE dhe Planin Kombëtar të Veprimit për Barazinë, Përfshirjen dhe Pjesëmarrjen e Romëve dhe Egjiptianët 2021-2025. ”

Jutta Gützkoë, Shefe e Zyrës së Këshillit të Evropës në Tiranë, tha:

“Shqipëria vendosi një shembull shumë pozitiv duke qenë shteti i parë anëtar që miraton Udhëzimet për Komunat mbi Buxhetimin e Përgjegjshëm të Romëve dhe Egjiptianëve në nivelin lokal në legjislacionin e vitit 2020. Sidoqoftë, Udhëzimet duhet të përkthehen në praktikë për të mirën e komuniteteve lokale dhe unë do të doja të theksoja që projektet dhe përparësitë e Integrimit të Romëve konsiderohen në planifikimin buxhetor afatmesëm dhe vjetor. ”

Gutzkoë takoi kryetarë bashkie dhe zyrtarë bashkiakë në Elbasan, Përmet, Fier, Korce, Pogradec, Roskovec, Vlore, Lushnje, Cerrik dhe Gjirokaster. Ata diskutuan angazhimet që Shqipëria ka dhe se si ato duhet të zbatohen në nivelin lokal përmes angazhimit politik të kryetarëve të bashkive dhe administratave lokale.

Komunitetet e pakicave etnike të Shqipërisë janë vazhdimisht viktima të gjuhës së urrejtjes dhe diskriminimit sipas raporteve të ndryshme ndërkombëtare. Ata gjithashtu përballen me pengesa në qasjen në punësim, kujdesin shëndetësor, arsimin, madje edhe dokumentacionin zyrtar.

Çështjet janë ngritur edhe mbi dëbimet e detyrueshme të këtyre komuniteteve nga shtëpitë e tyre, shpesh pa njoftim paraprak ose respektim të procedurës së duhur.

Pandemia shkaktoi probleme të konsiderueshme për këto komunitete ndërsa ata përpiqeshin të punonin, të merrnin qasje në informacion dhe të kishin kujdesin e duhur shëndetësor kur kërkohej.

Vitin e kaluar, Kryeministri Edi Rama ju tërhoq vëmendja për komentet përçmuese për komunitetin Rom dhe Egjiptian. Ai i quajti ata “mish për topin” dhe tha se ato po përdoreshin për lojëra politike nga partitë politike.

Gjatë fushatës elektorale para zgjedhjeve të 25 Prillit, gratë dhe vajzat nga komuniteti Rom kritikuan politikanët për injorimin e tyre.

Në një letër të hapur, ata shpjeguan se si ata diskriminohen vazhdimisht nga shoqëria, institucionet dhe janë në një betejë të vazhdueshme për të shmangur policinë komunale. Ata thanë se si komunitet dhe si gra ato janë plot potenciale dhe meritojnë njohje nga politikëbërësit.

Një zëdhënëse nga Qendra për Avokatinë Sociale Romina Sefa i tha Citizens Channel se lëvizja feministe në zhvillim e sipër e Shqipërisë nuk është e plotë pa përfshirë gra me prejardhje të margjinalizuar, siç janë romët.

Ajo vazhdoi që kandidatet femra për deputete kanë injoruar gratë dhe vajzat rome gjatë fushatës para zgjedhjeve të 25 prillit. Exit.al

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0