Italia e para në Europë që i kërkon punonjësve kartonin e gjelbër të vaksinës

Italia e para në Europë që i kërkon punonjësve kartonin e gjelbër të vaksinës

Sillni mikun tuaj për të marrë vaksinën dhe do të merrni 50 franga zvicerane, ose 46 euro, si shpërblim.
Infektivi/ Të shtruarit në spital të vaksinuar
Bie në 89% mbulesa vaksinale për fruthin në Shqipëri, ISHP ngre alarmin

Qeveria italiane miratoi një masë të re të enjten që i bën certifikatat dixhitale të vaksinave të detyrueshme si për sektorin publik ashtu edhe për atë privat.
Detyrimi është caktuar të fillojë nga 15 tetori dhe të mbetet në fuqi deri në fund të vitit.
“Ne po e shtrijmë detyrimin e kartonit te gjelber në të gjithë botën e punës, publike dhe private, dhe ne po e bëjmë këtë për dy arsye thelbësore: t’i bëjmë këto vende më të sigurta dhe ta bëjmë fushatën tonë të vaksinimit edhe më të fortë,” tha ministri i shëndetësisë Roberto Speranza per shtypin.
Lëvizja synon të përmirësojë marrjen e vaksinave dhe të zvogëlojë shkallën e infeksionit mes një rritjeje të mundshme të rasteve të COVID-19 këtë dimër.
Të gjithë punonjësve do t’u kërkohet të provojnë se janë vaksinuar kundër COVID-19, janë duke u shëruar nga infeksioni, ose kohët e fundit kanë rezultuar negativë për virusin.
Thuhet se vetëm pensionistët dhe qytetarët e papunë do të përjashtohen nga bartja e një “karte jeshile”.
Çdo punonjës që nuk arrin të paraqesë një certifikatë të vlefshme shëndetësore COVID-19 do të pezullohet pa pagesë pas pesë ditësh, por nuk mund të pushohet nga puna. Ata që nuk janë të vaksinuar gjithashtu mund të gjobiten deri në 1,500 €.
Senati italian votoi në masë dërrmuese në favor të masës, me 189 në mbështetje, 32 kundër dhe vetëm dy abstenime.
Ndërsa vendet e tjera evropiane kanë bërë të ashtuquajturat “karta jeshile” të detyrueshme për punonjësit e kujdesit shëndetësor. Italia është e para që shtrin masën për të gjithë punonjësit.
Disa vende të tjera evropiane gjithashtu i kanë bërë të detyrueshme karten jeshile të COVID-19 në vende publike të tilla si restorante, bare, muze, kinema dhe teatro. Këtë javë, Greqia gjithashtu filloi testimin e punëtorëve të pavaksinuar në sektorin publik dhe privat.
Një numër protestash janë organizuar javët e fundit kundër “kartonit të gjelbër”, duke argumentuar se masa shkel të drejtat.
Italia tashmë e bëri ‘kartonin e gjelbër’ të detyrueshëm për mësuesit dhe punonjësit e tjerë të sektorit publik këtë muaj, ndërsa punonjësit e kujdesit shëndetësor kanë kërkuar një vaksinë që nga prilli.
Aktualisht, pothuajse 75% e popullsisë së Italisë mbi moshën 12 vjeç kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës së koronavirusit.
“Vaksina është arma e vetme që kemi kundër Covid dhe ne mund të përmbajmë infeksione vetëm duke vaksinuar shumicën e madhe të popullsisë,” tha Gelmini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0