Çfarë është kanceri kolorektal? Simptomat që mund të keni dhe mëyrat e trajtimit

Çfarë është kanceri kolorektal? Simptomat që mund të keni dhe mëyrat e trajtimit

Doni kredi të butë për shtëpi? Ja dokumentet që duhet të plotësoni…
Matura Shtetërore, 560 policë në 206 shkolla të mesme…
Alarmante: Elbasani renditet i dyti nga varfëria

Kanceri kolorektal është sëmundja e tretë neoplazike malinje më e zakonshme pas kancerit të gjirit dhe mushkërive dhe shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri në mbarë botën.

Ështënjë sëmundje malinje e cila tregon një rritje të ndjeshme të incidencës së saj vitet e fundit, veçanërisht në shoqëritë perëndimore dhe sipas statistikave, shfaqet te pacientët gjithnjë e më të rinj.
Simptomat

Simptomat që shkakton lidhen me vendndodhjen e tumorit në zorrë, madhësinë e tij dhe shkallën e dëmtimit që ka shkaktuar në murin e zorrëve.

Këto mund të jenë: bllokimi i zorrëve dhe shfaqja e konstipacionit të vazhdueshëm ose ndryshimi i zakoneve të jashtëqitjes me pengimin e gazrave dhe feçeve. Gjithashtu, dhimbje barku intestinal, distension i barkut, fryrje – fryrje, prania e gjakut të kuq të lehtë në jashtëqitje – simptomë që shumica e pacientëve ia atribuojnë zakonisht hemorroideve, me pasojë vonimin e diagnozës dhe rrjedhimisht të trajtimit. Shkakton ndjenjën e zbrazjes jo të plotë, pra ndjenjën se zorra nuk zbrazet plotësisht. Së fundi, mund të ketë humbje peshe të pashpjegueshme dhe djersitje gjatë natës.

Trajtimi

Trajtimi i kancerit të zorrës së trashë është multifaktorial, është planifikuar me pjesëmarrjen e mjekëve të specialiteteve të ndryshme, por një vend qendror në të ka rezeksioni kirurgjikal i tumorit , pra heqja e tij nëpërmjet kirurgjisë së kolektomisë. Në këtë procedurë hiqet pjesa e zorrëve që përmban tumorin, pastrohen nyjet limfatike të zonës dhe më pas zorra ribashkohet dhe anastomozohet, për të rikthyer vazhdimësinë e traktit gastrointestinal.

Është një operacion kompleks onkologjik që sot mund të kryhet me kirurgji minimalisht invazive, qoftë në mënyrë laparoskopike apo robotike . Në të dyja këto teknika, kirurgjia onkologjike kryhet nëpërmjet prerjeve shumë të vogla, të rendit disa milimetra, me përdorimin e mjeteve speciale, duke shmangur kështu komplikimet e prerjeve të mëdha të kirurgjisë klasike të hapur.
Kështu shmangen humbjet e mëdha të gjakut, infeksionet e sistemit të frymëmarrjes, infeksionet e plagëve, dhimbjet pas operacionit, rikuperimi i ngadalshëm dhe rikthimi në jetën e përditshme, herniet postoperative etj.

COMMENTS

WORDPRESS: 0