Familjet egjiptiane dhe rome akuzojne bashkinë Elbasan për mos transparencë.

Familjet egjiptiane dhe rome akuzojne bashkinë Elbasan për mos transparencë.

Të gjithë duan të ikin, por çfarë ndodh më pas?
Deklarate Publike / Shoqëria civile deklaratë për projekt vëndimin e Bashkisë Tiranë ku sot do të miratojë disa taksa për shtresat në nevojë…
Përfshihet nga zjarri kodra e Krastës

Bashkia Elbasan ka përgatitur një listë prej 12 familjesh për të aplikuar pranë Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë për miratimin e fondit.

Një nga shqetësimet kryesore të komunitetit Rom & Egjiptian është mungesa e strehimit, pasi kanë aplikuar për rikonstruksion të banesave të tyre fond të cilën e mbulon qeveria. Përfaqësues nga ky komunitet kërkuan nga pushteti lokal të shoh me prioritet kërkesat e tyre.

Përfaqësuesja e Levizja Rinore Egjiptiane & Rome znj. Nertila Peqini kërkon verifikim real të situatës në terren në mënyrë që të përfitojnë familjet më në nevojë . Ky është një problem shqetësues. Aplikimet e familjeve nuk janë marrë parasysh, nuk është kryer verifikim në familjet aplikuese për të përzgjedhur fituesit.                                                                                                                                         Ne duam të dime se pse ka ndodhur kështu?

Si është bërë përzgjedhja ?

Si duhet të ishte procesi ?

Ne dimë që pas aplikimit në mënyrë korrekte , bëhet përzgjedhja sipas kritereve të caktuara.

Për këtë arsye familjarët e interesuar reaguan ndaj procesit të padrejtë për përzgjedhjen e fituesve. Ata kërkuan një takim me nënkryetarin e Bashkisë Elbasan për mënyrën e përzgjedhjes së fituesve.

U mundësua një takim me nënkryetarin dhe një prej aktivistëve. Në takim u bë e qartë kërkesa e familjeve për një proces të drejtë të përzgjedhjes. Nuk u dha një sqarim mbi procesin e zgjedhjes së 12 familjeve nga ana e nënkryetarit.

Qytetarët kërkuan ndihmë pasi jetojnë në kushte ekstreme varfërie. Një zëri ata kërkuan ngritjen e komisioneve verifikuese dhe të ndërhyet sa kohë nuk është vonë.

 

Njëri prej qytetareve shprehet :”Kemi aplikuar i kemi dërguar letrat, kemi pritur dhe nuk kanë ardhur. Nuk po themi se ne e meritojmë sipas projekti që është zbatuar, ne kerkojmë që të vijnë dhe të  shohin shtëpiat.

Ndërkohë nënkryetri i bashkisë z.Xhoxhi pohon se:

Eshtë një vendim qeverie i cili ka përcaktuar një fond si të gjithë bashkitë e Shqipërisë që do të përdoret për rikonstruksionin e shtëpiave të familjeve në nevojë , pra që prekin komunitetin rom , egjiptian, dhe familjet e tjera që janë jashtë këtij komuniteti. Ne jemi në fazën e aplikimit të këtyre projekteve ,kuptohet që të gjithë bashkitë do të konkurojnë me njera-tjetrën pra është një fond total që përcaktohet për të gjitha bashkitë e vendit .Do të përfitojnë vërtet ato familje që janë më në nevojë dhe e kanë më të domosdoshme rikonstruksionin e shtëpiave,këtu dua të përmend familjet e komuniteti rom, egjiptian por dhe ato familje që kanë pasur fatkeqësi natyrore si : rrëshqitje e dherave apo zjarre të ndryshme .Me të marr një vendim qeveria për aplikimn që ka bërë bashkia elbasan do tia vëmë në dijeni se kush familje ka përfituar .

COMMENTS

WORDPRESS: 0