Emigrimi i paligjshëm drejt BE më i ulët në shtatë vitet e fundit për shkak të COVID-19

Emigrimi i paligjshëm drejt BE më i ulët në shtatë vitet e fundit për shkak të COVID-19

Dy gra me ngjyrë kanë paditur Fox News, duke pretenduar Diskriminim Racor
Bota po përballet me pandeminë e skllavërisë moderne – Kush po i ndihmon “skllavëruesit”
Komisioneria prane KE/ Autoritetet Bullgare duhet të parandalojnë dëbimet e detyruara dhe margjinalizimin e Romëve dhe të përmirësojnë mundësinë e tyre për strehim të përshtatshëm

Numri i emigrantëve të paligjshëm drejt Bashkimit Europian gjatë vitit 2020 ishte më i ulët në shtatë vitet e fundit, kjo për shkak të kufizimeve në luftën kundër Covid -19

Të dhënat e agjencisë kufitare të BE-së Frontex, tregojnë se gjatë vitit 2020 ka pasur së paku 124000 kalimtarë të  të paligjshëm ose 13 % më pak se një vit më parë.

Sirianët mbetën kombësia më e shpeshtë e raportuar në vitin 2020, e ndjekur nga Marokët, Tunizianët dhe Algjerianët.

Pavarësisht nga një rritje në fillim të vitit, rruga migratore e Mesdheut Lindor  pa rënien më të madhe të numrit të mbërritjeve, e cila ra me mbi tre të katërtat në rreth 20 000. Numri i kalimeve të paligjshme të kufirit në rajonin e Mesdheut Perëndimor u ul me 29 % në rreth 17 000.

Nga rruga e Mesdheut Lindor që përshkon Turqinë, Greqinë dhe Bullgarinë, e përdorur kryesisht nga refugjatë nga Siria, Iraku dhe Afganistani pati 76% më pak kalime – 19,681 kalime.

Më shumë migrantë gjithashtu morën rrugën e Mesdheut Qendror. Megjithë rritjen e madhe të nisjeve nga Tunizia, migrantët pak më të parregullt të zbuluar në këtë rrugë ishin larguar nga Libia. Në total, numri i kalimeve të jashtëligjshme në Mesdheun Qendror pothuajse u trefishua në mbi 35 600, duke e bërë atë rrugën emigruese më aktive në Evropë.

frontex

Foto nga Frontex, numrat e kalimeve të paligjshme sipas zonave nga ku janë të përqwndruar e emigrantët.

 

Ndërsa në rrugën e Ballkanit Perëndimor pati një rritje të numrit të emigrantëve të paligjshëm  me mbi tre të katërtat në rreth 27 000 kalime.

Sipas Frontex të dhënat në dispozicion gjithashtu tregojnë se meshkujt përbënin një pjesë shumë më të madhe të numrit të përgjithshëm të migrantëve të parregullt që mbërrinin në Evropë, ndërsa gratë ishin një në dhjetë emigrantë. Një vit më parë, gratë përbënin një nga çdo katër persona që kalonin kufirin ilegalisht.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0