Covid-19/Gratë dhe personat me të ardhura të ulëta në depression – Shëndeti mendor duhet të jetë një përparësi politike

Covid-19/Gratë dhe personat me të ardhura të ulëta në depression – Shëndeti mendor duhet të jetë një përparësi politike

I fejuari i Britney Spears i përgjigjet Octavia Spencer mbi shakanë e kontratës paramartesore
Panik në Botërorin e Notit, garuesja humbet ndjenjat, trajnerja bëhet “heroinë
Bej qe armiqtë tuaj të punojnë pa dashje në favorin tuaj. Qëndro larg nga zemërimi .. Ai dhemb ..!

Covid-19/Gratë dhe personat me të ardhura të ulëta në depression – Shëndeti mendor duhet të jetë një përparësi politike

Depresioni dhe ankthi kanë deri në tre herë më shumë mundësi  për njerëzit me të ardhura të ulëta.

55% e grave raportojnë një ndikim të rëndësishëm nga humbja e të ardhurave të lidhura me COVID-19.

Njerëzit e papunë janë më pak të qëndrueshëm mendërisht dhe fizikisht sesa ata që punojnë.

Në të gjithë botën, pandemia COVID-19 ka çuar në miliona njerëz që humbin punën e tyre, me disa komunitete të goditura më rëndë dhe familjet me të ardhura të ulëta të prekura në mënyrë disproporcionale. Në Shtetet e Bashkuara, 46% e të rriturve me të ardhura të ulëta kanë luftuar për të paguar faturat e tyre që nga fillimi i pandemisë, me 32% që e kanë parë të vështirë të përmbushin pagesat e qirasë ose hipotekës.

Studiuesit gjithashtu kanë zbuluar se njerëzit e papunë janë më pak të qëndrueshëm mendërisht dhe fizikisht sesa ata që punojnë. Depresioni dhe ankthi janë deri në tre herë më të mundshme për njerëzit me të ardhura të ulëta, me ndikimin e papunësisë në shëndetin mendor më keq në vendet me pabarazi të përhapur në të ardhura dhe mbrojtje të dobët të papunësisë.

“Përfundimi është se njerëzit duhet të kenë ushqim, strehim, kujdes shëndetësor, ” tha David Blustein, një profesor i këshillimit, psikologjisë së zhvillimit dhe edukimit në Kolegjin Boston, për Shoqatën Amerikane të Psikologjisë për një artikull mbi numrin e humbjeve të punës.

Hendeku gjinor i varfërisë

Gratë, të cilat kanë më shumë mundësi  të bëjnë punë informale dhe kanë përgjegjësi për kujdesin e familjes , janë në rrezik të veçantë. Në një sondazh me më shumë se 10,000 njerëz në gati 40 vende, 55% e grave raportuan një ndikim të rëndësishëm nga humbja e të ardhurave të lidhura me COVID-19, krahasuar me 34% të burrave, ndërsa 27% e grave përjetuan luftë të shtuar me çështje të shëndetit mendor, krahasuar me 10% të burrave.

Programet anti-varfëri, duke përfshirë transferimet e parave, mund të ndihmojnë në uljen e efekteve të depresionit dhe ankthit të shkaktuara nga humbja e punës, kushtet e paqëndrueshme të jetesës dhe ushqimi i dobët, sipas një studimi nga studiuesit në Universitetin e Harvardit dhe Institutin e Teknologjisë të Massachusetts

Mbështetje financiare dhe psikologjike

Sipas studimit, Varfëria, depresioni dhe ankthi: Provat dhe mekanizmat shkakorë, të botuar në revistën Science, pandemia mund të ketë ndikime të qëndrueshme në mirëqenien ekonomike dhe mendore të atyre me të ardhura të ulëta. Ai bën thirrje për hetime të mëtejshme në një “grackë varfërie” të bazuar në shëndetin mendor, në të cilin humbjet e vendeve të punës ushqejnë ankth dhe vetëvlerësim të ulët, duke goditur besimin që nevojitet për të gjetur punë të re.

Kjo është arsyeja pse trajtimi i shëndetit mendor – duke ofruar këshillim me kosto të ulët – është gjithashtu pjesë e zgjidhjes: “Duke pasur parasysh përfitimet ekonomike shoqëruese të përmirësimit të shëndetit mendor”, sugjerojnë autorët e hulumtimit, “ndërhyrje të tilla duhet të jenë një pjesë e paketës së mjeteve kundër varfërisë ”

Kur bëhet fjalë për politikat kundër varfërisë, ekzistojnë një varg opsionesh, nga investimi në strehim cilësor te reforma e kujdesit shëndetësor. Një gjë që është e qartë është se efektet e pandemisë e kanë bërë adresimin e varfërisë endemike më të rëndësishme se kurrë.

Burimi: World Economic Forum / Përktheu dhe përshtati: Informim.al

COMMENTS

WORDPRESS: 0