Belgjikë, Protestë masive kundër vendimit të gjykatës për shamitë në universitete.

Belgjikë, Protestë masive kundër vendimit të gjykatës për shamitë në universitete.

Liria e tubimit në kohë pandemie/ Avokati i Popullit: Është e drejtë e mohuar, jo vetëm e kufizuar
Aksident në Kallm të Fierit/Makina përplas nënë e bijë…
Krijohet pilula e parë anti-Covid

Disa mijëra njerëz protestuan këtë të dielë në kryeqytetin belg, Bruksel, kundër vendimit të fundit të Gjykatës Kushtetuese që lejon ndalimin e mbulesës islame në universitete.

Protesta u organizua nga tre OJQ (organizata jo qeveritare) vendore që përfaqësojnë gratë myslimane dhe që luftojnë për përfshirje sociale.

Në protestën masive morën pjesë mijëra gra të reja, përfshirë këtu edhe shumë gra të pa mbuluara që dëshironin të protestonin ndaj diskriminimit dhe të shfaqnin solidaritet me bashkëmoshataret e tyre që mbajnë shami.

Protestuesit mbanin në duar parulla me mbishkrimet “Mos gjyko një grua nga mbulesa e saj”, “E drejta ime” dhe “Ku është liria nëse nuk mund të vesh gjithçka që dua?”

Duke respektuar rregullat e autoriteteve belge, protestuesit mbanin maska ​​dhe u përpoqën të mbanin distancën sociale.

Oratorët e protestës lexuan një deklaratë ku tërhiqej vëmendja ndaj diskriminimit të motivuar fetar me të cilën përballen gratë myslimane në Belgjikë dhe kërkonin që të drejtat e tyre të merren në konsideratë gjatë përgatitjes së ligjeve belge.

Më datë 2 qershor të këtij viti, gjykata kushtetuese belge vendosi që ndalimi i simboleve fetare, përfshirë shaminë në arsimin e lartë, nuk përbën shkelje të lirisë së fesë ose të drejtës për arsimim sipas Kushtetutës belge dhe Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Vendimi erdhi pasi një gjykatë në Bruksel i’u referua Gjykatës Kushtetuese pasi studuentët myslimanë paditën Kolegjin Francisco Ferrer për ndalimin e simboleve fetare.

Sidoqoftë, disa institucione të arsimit të lartë belg, përfshirë Universitetin e famshëm të Lirë të Brukselit (VUB) ose Universitetin Katolik të Leuven, sqaruan në korrik se ata mirëpresin studentët pavarësisht nga gjinia, origjina ose statusi shoqëror, me ose pa shami pavarsisht vendimit të gjykatës kushtetuese duke siguruar se një vendim i tillë përbën një shkelje të drejtpërdrejtë të të drejtave themelore të njeriut.

 

4e2b1de6 e993 4ea3 b3ae a74696a251879741065b f2bb 44ef afee dab28f97101bd67ec291 2928 4db4 8c1a 5e2cc5b892f1ddfcebf9 644d 49d5 9320 da1ef61162f17ab13fa4 409e 4354 9828 810c0fb943384e2b1de6 e993 4ea3 b3ae a74696a25187

COMMENTS

WORDPRESS: 0