Ballkani përballet me lëvizjen  #MeToo

Ballkani përballet me lëvizjen #MeToo

Dibër/ Furtunë në spital, kupola drejtuese pa shkollën përkatëse
Rrëfimi i qytetarit që mposhti koronavirusin: Kam pasur dhimbje të…
Elbasan: Nis rikonstruksioni i 24 banesave të komunitetit Rom /Egjiptian

Zhurma filloi pasi aktorja serbe Milena Radulovic, akuzoi  mësuesin e saj të aktrimit për përdhunim të përsëritur. Gratë nga Kroacia, Mali i Zi dhe Bosnja po ngrenë zërin e tyre. Lëvizja Ballkanike #MeToo sapo ka filluar.

grate

 

 

 

Gratë e reja që duan të ndryshojnë sistemin në vendet e Ballkanit. Ata kanë krijuar nismën “Unë nuk e kërkova atë” në Sarajevë: Matea Mavrak, Ana Tikvic, Asja Krsmanovic, Nadine Micic (nga e majta në të djathtë)

Viti i ri filloi me një skandal në Serbi. Disa gra akuzuan mësuesin dhe drejtorin e mirënjohur të aktrimit Miroslav Mika Aleksic për përdhunim dhe abuzim seksual. Të gjithë ata ishin studentë në shkollën e tij të aktrimit dhe të paktën njëri prej tyre ishte i mitur kur ndodhi abuzimi i pretenduar.

Aktorja  e suksesshme serbe , Milena Radulovic  26-të vjeë  Milena Radulovic, ishte e para që tregoi historinë e saj në publik. Në një intervistë për revistën serbe Blic të botuar më 16 janar, ajo tha se Aleksiç e kishte përdhunuar kur ishte e mitur: “Unë isha në shkollën e Mika Aleksic për gjashtë vjet kur ai më përdhunoi. Unë isha 17 vjeç. Kjo nuk ndodhi një herë. Ajo u përsërit “.

Kjo ngjarje shkaktoi një ortek reagimesh në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Gratë e tjera dhe viktimat e ngacmimeve seksuale, jo vetëm në Serbi, por në Kroaci, Mal të Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovinë, ngritën zërin e tyre kundër dhunës dhe shumë prej tyre folën ashtu si Raduloviç.

“Ky ishte një vendim i madh dhe i guximshëm dhe është i rëndësishëm jo vetëm për këtë rast specifik, por edhe për të gjithë shoqërinë dhe rajonin,” i tha DË Sanja Pavloviç, aktiviste nga Qendra Autonome e Grave në Beograd.

Njëzet e gjashtë vjeçarja Milena Radulovic u shfaq në filma ndërkombëtarë si “The Balkan Line” dhe “The Superdeep”

Fillimi i një revolucioni

Kjo temë është ende tabuja më e madhe në rajon dhe gratë ende ndjejnë turp dhe frikë kur flasin për të, shpjegon  Pavlovic. Shumë qëndrojnë të heshtur. “Ne jemi marrë me këtë problem më së paku si shoqëri. Ne kemi ligjet më të dobëta dhe normën më pak të raportuar të veprës kur bëhet fjalë për përdhunim dhe ngacmim seksual. Ky akt nisi një revolucion,” thotë Pavloviç.

“Ne mendojmë se është koha për të rritur ndërgjegjësimin për faktin se ngacmimi seksual dhe mizogjinia është në çdo qelizë të shoqërisë sonë,” tha Tikvic. Faqja e grupit në Facebook mori më shumë se 40,000 ndjekës brenda vetëm disa javësh, si dhe më shumë se 4,000 mesazhe anonime anonime në lidhje me dhunën seksuale nga e gjithë rajoni.

Një hapësirë ​​e sigurt pa dënim

“Ne duam të sigurojmë një hapësirë ​​të sigurt ku të gjithë janë në gjendje të flasin lirshëm, pa ndonjë frikë dënimi,” i tha Tikvic për DË. Ajo thotë se frika për të folur lirshëm për dhunën seksuale ose drejtimin e gishtit ndaj autorit të krimit është më e madhe pasi që pothuajse nuk ka mbështetje ose mirëkuptim nga shoqëria.

“Nuk është një institucion i cili është kursyer nga këto skandale,” thotë Ana Tikvic.

Universitetet, akademitë e arteve performuese dhe dramatike, parlamentet shtetërore dhe shumë institucione të tjera në të gjithë rajonin tani kanë ndërmarrë hapat e parë për të ndaluar ose parandaluar dhunën seksuale, kryesisht duke krijuar borde ku studentët mund të raportojnë çdo lloj abuzimi seksual ose dhune.

Hapa janë ndërmarrë në Beograd, Podgoricë, Sarajevë, Zagreb dhe shumë qytete të tjera jashtë kryeqyteteve. Dhe shumë OJQ, si dhe Forumi Parlamentar Evropian për të Drejtat Seksuale dhe Riprodhuese, kanë ndjekur shembullin, duke u bashkuar së bashku nën hashtagun #nisisama, që do të thotë “Ju nuk jeni vetëm”. /DW

COMMENTS

WORDPRESS: 0