Aplikacionet Covid-19 paraqesin rreziqe serioze për të drejtat e njeriut

Aplikacionet Covid-19 paraqesin rreziqe serioze për të drejtat e njeriut

Taksë kufiri 10 Euro për person vetëm në aeroport
Misteri i pemës shekullore në Gramsh…
Goli i Xhakës mposht Izraelin, Shqipëria e nis me fitore Ligën e Kombeve

Programet e përcjelljes së vendndodhjes së lëvizshme që qeveritë po përdorin në luftën kundër Covid-19 paraqesin rreziqe serioze për të drejtat e njeriut, tha Human Rights Watch në një pyetje të detajuar dhe pyetjen e lëshuar sot. Programet, dobia e të cilit në kontrollin e pandemisë nuk është provuar ende, mund të vendosin masa të panevojshme dhe jo proporcionale të mbikëqyrjes në maskimin e shëndetit publik.

E titulluar “Të dhënat e vendndodhjes së lëvizshme dhe Covid-19”, Q&A shqyrton mënyrat e ndryshme që qeveritë po përdorin informacionin e gjeolokacionit dhe afërsisë nga telefonat mobil dhe pajisjet e tjera dhe rreziku që ata paraqesin për të drejtat e intimitetit. Ai shikon sesi kjo teknologji është përdorur nga Kina, Izraeli, Koreja e Jugut, Shtetet e Bashkuara dhe qeveritë e tjera, dhe ofron rekomandime dhe udhëzime për të vlerësuar rreziqet e të drejtave të njeriut të paraqitura nga ndonjë mjet ose program i caktuar duke përdorur të dhënat e vendndodhjes së lëvizshme.

“Disa kufizime mbi të drejtat e njerëzve mund të jenë të justifikueshme gjatë një emergjence shëndetësore publike, por njerëzve u kërkohet të sakrifikojnë privatësinë e tyre dhe të kthejnë të dhënat personale për t’u përdorur nga teknologjitë e paprovuara,” tha Deborah Brown, studiues i lartë i të drejtave dixhitale në Human Rights Watch. “Kontrollimi i shoqërisë pandemike dhe rihapjes janë qëllime thelbësore, por ne mund ta bëjmë këtë pa mbikëqyrje të përhapur.”

Ndërsa mbrojtja e jetës njerëzore dhe shëndetit publik është një shqetësim kryesor i politikëbërësve kudo, Human Rights Watch paralajmëroi që qeveritë dhe sektori privat nuk duhet të promovojnë ose përdorin teknologji të paprovuar dhe të paprovuar. Historia e gjatë e masave të urgjencës tregon se kur vëzhgimi i mbikëqyrjes, zakonisht shkon shumë larg, nuk arrin të përmbushë objektivat e tij, dhe pasi të miratohet, shpesh tejkalon arsyetimin e tij. Programet e gjurmimit celular të destinuara të jenë masa të përkohshme derisa pandemia është nën kontroll dhe një vaksinë është në dispozicion mund të bëhen tipare të përhershme të një regjimi të zgjeruar të mbikëqyrjes.

Kompromentimi i tepërt i privatësisë është një hyrje për të minuar të drejtat e tjera, siç janë liria e lëvizjes, shprehja dhe organizimit. Analiza e të dhënave të rrjetit të telefonisë celulare krijon mundësi të shënjestrueshme, në kohë reale, të cilat mund të përdoren nga qeveritë për të zbatuar masa drakonike karantine. Kjo është veçanërisht problematike në mungesë të kufijve transparentë dhe domethënës për mbledhjen, ruajtjen dhe përdorimin e të dhënave. Në duart e qeverive që tashmë kanë praktika ndërhyrëse përgjimi, të tilla si Kina dhe Rusia, kjo mund të zmadhojë diskriminimin dhe shtypjen.

Human Rights Watch paralajmëroi gjithashtu se mbeshtetja e tepërt në përcjelljen e vendndodhjes së lëvizshme për përgjigjet Covid-19 mund të përjashtojë grupet e margjinalizuara të cilët mund të mos kenë qasje të besueshme në internet dhe teknologjinë e lëvizshme, duke vënë në rrezik shëndetin dhe jetesën e tyre. Disa komunitete, të tilla si punëtorë migrantë, refugjatë dhe njerëz të pastrehë, jetojnë në kushte të ngurta që do të dëmtonin saktësinë e aplikacioneve të gjurmimit të kontaktit. Të tjerët që kanë vuajtur me dekada mbikëqyrje abuzive dhe shtypje mund të jenë shumë skeptikë ndaj këtyre teknologjive të ndjekjes.

“Zgjidhjet për ndjekjen e telefonisë celulare krijojnë një përgjigje të dyanshme ndaj pandemisë që kërcënon të lërë njerëzit më të varfër dhe më të prekshëm,” tha Amos Toh, studiues i vjetër për inteligjencën artificiale dhe të drejtat e njeriut. “Pa kontribut domethënës nga pakicat dhe grupet e tjera të margjinalizuara, përgjigjet e drejtuara nga teknologjia mund të forcojnë pabarazitë sistemike përballë atyre që goditen më shumë nga virusi.”

Ekzistojnë pyetje serioze nëse përdorimi i iniciativave për ndjekjen e Covid-19 mund të përmbushë standardet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut të domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit. Human Right Watch tha se qeveritë së pari duhet të adresojnë pyetjen më thelbësore nëse teknologjitë e tilla janë të justifikuara shkencërisht para përdorimit të tyre apo nëse ato mund të keqinterpretojnë rrezikun e një individi nga infeksioni ose të mashtrojnë publikun. Ata gjithashtu duhet të vlerësojnë nëse ka mënyra për të luftuar pandeminë që janë më pak tërheqëse për të drejtat, përfshirë metodat e provuara të kontrollit, siç janë gjurmimi i kontaktit manual dhe zgjerimi i qasjes në testime dhe trajtime të sakta.

“Para se t’i drejtohemi teknologjive të drejtuara nga të dhënat, duhet të bëjmë pyetjet themelore: A do të funksionojë? Dhe me çfarë kostoje për liritë dhe shëndetin tonë? ” tha Brown. “Koha është thelbësore, por një pandemi nuk është koha për të lëvizur shpejt dhe për të thyer gjërat”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0