30 vite në varfëri dhe të diskriminuar/ Komuniteti rom dhe egjiptian voton masivisht në zgjedhjet parlamentare 2021

30 vite në varfëri dhe të diskriminuar/ Komuniteti rom dhe egjiptian voton masivisht në zgjedhjet parlamentare 2021

Bashkia Elbasan – Edhe sheshet para pallateve do të jepen me konçesion
Dilema e tregëtarëve – ’Formalizimi’, apo braktisja e tregut të Shkozës
Gjykata lë në fuqi pezullimin e punimeve tek projekti Velierës.

Një ditë pas përfundimit  zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit, ende nuk kemi rezultatet përfundimtare zyrtare. Ndërkohë që vazhdon proçesi i numërmit të votave, nga njoftimet paraprake, duket se ka pasur një pjesëmarrje të lartë të komunitetit rom dhe egjiptian.

Sipas të dhënave të mbledhura nga aktivistë, intervistues në terren dhe kontakteve të drejtpërdrejtme anëtarë të komunitetit, informim.al ka arritur të mbledhë këto të dhëna në 5 qarqe.

Elbasan/Cërrik

Pjesëmarrja e komunitetit egjiptian ka qenë e lartë në zonën  e Cërrikut. Sipas sondazheve të Albanian Post, komuniteti egjiptian ka votuar masivisht për PartinëSocialiste. Nga komunikimet me anëtarë të këtij komuniteti duket se një pjesë prej tyre i kanë përkrahur socialistët edhe për shkak të ndihmave që mund të kenë përfituar, para proçesit zgjedhor, ose premtimeve individuale që mund t’u jenë bërë.

Edhe qytetin e Elbasanit, sipas aktivistëve, ka paturnjë pjesëmarrje të lartë të minoriteteve në votime. Edhe këtu ka aktivistë që thonë se një pjesë e votuesve janë joshur me “ndihmanë këmbim të votës.  Sipas disa qytetarëve më së shumti kjo nxitje ka ardhurnga Partia Socialiste. Procesi i votimit për anëtarët e minoriteteve është kryer në orët e para të mëngjesit.

Sipas qytetarëve shprehur për sondazhet e “Albanian Post” anëtarë komunitetit rom dhe egjiptian kanë votuar për partinë Socialiste dhe ndërkohë nuk është regjistruar asnjë incident qendrat e votimit.

Shkodër

përgjithësi, proçesi në Shkodër për komunitetin egjiptian ka shkuar shumë mirë dhe pjesëmarrja ka qenë e lartë. Nuk ka patur tensione apo problem në lidhje me proçesin. “ – thotë për informimi.al një aktivist i komunitetit.

Për 24  familje rome në këtë qytet, votimi ka shkuar qetë dhe normal, përveç rasteve kur fletët e votimit kanë qenë të pakuptueshme, për shkak të analfabetizmit  disa votuesve.

Në këto raste banorët rom që kanë hasur vështirësi në leximin e fletës së votimit, kanë marë ndihmë nga fëmijët e tyre, të cilët mund të lexojnë dhe shkruajnë.

Berat​​

Sipas aktivistëve terren komunitetit rom dhe egjiptian nuk ka një numër saktë votuesish,  por  ka patur një pjesëmarrje lartë zgjedhje. Mbi 60% e komunitetit rom kanë marrë pjesë votime. Ato pak probleme të hasura kanë pasur të bënin me informimin rreth mënyrës sesi votohet. Edhe në Berat, dyshohet se një pjesë e votave janë dhënë në këmbim të ndihmave nga forcat politike.

Një pjesë e  këtij komuniteti e ka patur qartë se cilin numër do votojnë, paraprakisht, për shkak të komunikimeve me përfaqësues subjekteve ndryshme politike. Sidomos nga subjektet e mëdha politike. Edhe këtu nuk mohohet fenomeni i shitblerjes  votës. Për shkak varfërisë ekstreme këto komunitete ky fenomen ndodh lehtësisht. Kryesisht bëhet fjalë për favore të momentit, si para ose të mira materiale, por edhe për një mundësi punësimi.

Tiranë

Në Tiranë është shënuar një një numër i lartë votuesishnga komuniteti rom dhe egjiptian. Pavarësisht ciklit të varfërisë në të cilin gjendej prej tashmë 30 vitesh, këta qytetarë e ushtruan të drejtën e tyre për të zgjedhur. Nga komunikimet me qytetarë të komunitetit rom nëTiranë, del se një pjesë prej tyre nuk kanë votuar pëprogramin, apo për faktin se janë simpatizantë të një partie politike. Vota e tyre ka shkuar për partinë e cila u ka ofruar ndihma, ose premtime se 4 vitet e ardhshme jeta e tyre do përmirësohet.

Përsa i përket proçesit zgjedhor, sipas aktivistëve kaloi mirë, pa incidente përvec rasteve ku anëtarë të komunitetit rom  kanë hasur vështirësi për kuptuar përmbajtjen në fletën ne votimit.  Këto persona janë shoqëruar nga afërm ose persona tjerë,   cilët kanë orjentuar se ku ata duhet votojnë.

Ndërsa pjesa e madhe ka qenë përgaditur paraprakisht për numrin cilin ata duhet votojnë, sipas marëveshjeve parazgjedhore me përfaqësues të subjekteve politike.

Fier/Rroskovec

Në Rroskovec, zonën e Baltës, sipas aktivistëve ka patur pjesëmarrje minoriteteve rome dhe egjiptiane zgjedhje, por rezultojnë fletë votimi pavlefshme. Për shkak se disa anëtarë komunitetit rom dhe egjiptian nuk mund shkruajnë apo lexojnë e kanë patur pamundur për shprehur drejtën  e tyre për  votuar.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0