Romët marrin ‘ndihmë’ në Samitin e Poznanit. Rama firmos deklaratën e përbashkët

Romët marrin ‘ndihmë’ në Samitin e Poznanit. Rama firmos deklaratën e përbashkët

Për herë të parë në Samitin e Poznanit u përfshinë në agjendë, si një ndër pikat kryesore, minoriteti Rom dhe integrimi i tyre në shtetet e Ballkanit.

​Përse banorët autoktone të Myzeqesë quhen “lalë”?
Ja çfarë duhet të dini para se të bëni vaksinën..
Mbledh para’ për librat që më kushtojnë 50 mijë lekë (të vjetra)

Për herë të parë në Samitin e Poznanit u përfshinë në agjendë, si një ndër pikat kryesore, minoriteti Rom dhe integrimi i tyre në shtetet e Ballkanit. Në fund u firmos edhe një deklaratë nga kryeministrat e Ballkanit, përfshirë edhe shefin e qeverisë shqiptare, Rama.

Samiti u mbajt në qytetin polak të Poznanit dhe është pjesë e procesit të Berlinit, një nismë e Gjermanisë dhe e Francës për të ndihmuar me integrimin e vendeve të Ballkanit në BE.  

Paketa për integrimin e romëve e fimsour në Poznan fokusohej te punësimi i romëve në sektorin publik (të paktën 25 %), strehimi, dhe legalizimi i vendbanimeve informale. Gjithashtu edhe strehimi i atyre familjeve të cilave nuk mund t’u legalizohet banesa për shkak të moskualifikimit.

Ndër pikat thelbësore të deklaratës për Integrimin e Romëve mund të veçohen:

  1. Punësimi: Rritja e shkallës së punësimit të romëve në sektorin publik në përqindjen proporcionale të pjesëmarrjes së romëve në popullatën e përgjithshme.
  2. Strehimi: Kudo që të jetë e mundur, të legalizohen të gjitha vendbanimet joformale ku jetojnë romët; ose të ofrohen shërbime të përhershme, strehim të përballueshëm dhe të disegreguar për romët që aktualisht jetojnë në vendbanime joformale dhe që nuk mund të legalizohen për arsye të justifikuara;
  3. Arsimi: Rritja e shkallës së regjistrimit dhe përfundimi i arsimit fillor në 90 për qind; regjistrimi dhe shkalla e përfundimit të arsimit të mesëm në 50 përqind.
  4. Shëndeti: Mbulimi me sigurim shëndetësor universal, të paktën në 95 për qind, ose në shkallë të barabartë me pjesën tjetër të popullsisë;
  5. Regjistrimi: të sigurohet se të gjithë romët janë të regjistruar në regjistrat civilë.
  6. Mosdiskriminimi: Forcimi i strukturave të qeverisë për mbrojtjen kundër diskriminimit dhe për të krijuar një nën-ndarje specifike për mosdiskriminimin e romëve, brenda organeve formale të mos-diskriminimit, ku të përpunohen ankesat e tyre, të ofrohet mbështetje ligjore për viktimat dhe identifikimin e skemave të diskriminimit, duke përfshirë ato institucionale dhe të fshehura.

Në këtë link është deklarata e plotë

Gazetari i Informim.al ndoqi nga afër Samitin e Poznanit dhe foli me Majlinda Bregun, Sekretare e përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal.

Situata e Romëve nuk është rozë pasi 12 % e bizneseve nuk duan të punësojnë Romë, një nga katër njerëz tregojnë që nuk duan që fëmijët e tyre të ulen në një klasë ku ka fëmijë romë. Jam e lumtur pasi do të kemi deklaratën për Romët e cila do të firmoset dhe do të implementohet nga shtetet e Ballkanit, ku është dhe Shqipëria.

Disa njerëz gjatë diskutimin e vunë në dukje që kjo deklaratë nuk do të ndryshojë asgjë, por unë mendoj që është nje dokument i mirë politik  që do t’i japi mundësinë qeverisë dhe institucioneve të punojnë për të arritur atë çfarë i kërkohet, gjithashtu është një mundësi e mirë për shoqërinë civile, komunitetin Rom dhe median dhe gjithashtu një mundësi që ti shërbejë qeverive dhe institucioneve në Ballkan.  

Më herët Bashkimi Evropian u ka bërë thirrje institucione shqiptare që të respektojnë te drejtat e themelore për minoritetet, në veçanti Minoritetit Rom, lidhur kjo edhe me situatat e krijuara ndër vite, kur Qeveria Shqiptare ka shkelur të gjithë parimet dhe të drejtat e tyre duke i dëbuar me dhjetra herë nga vendbanimet e tyre.

Kriteret e vendosura nga Bashkimi Evropian për Shqipërinë përfshijnë edhe integrimin e pakicave. 

Nga:Brejdon Xhavara

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0