Hendeku gjinor. Ja statistikat në pagë midis burrave dhe grave.

Hendeku gjinor. Ja statistikat në pagë midis burrave dhe grave.

Kush pritet të fitojë më shumë të ardhura, vajzat apo djemtë? Kësaj pyetjeje i vjen në ndihmë statistikat europiane ku në BE hendeku në pagë midis

Fëmija autik nuk është rrezik, por unik
“Inkubatori i Identitetit të të Rinjëve Egjiptianë”
Edhe pse 1 Maji ditë pushimi zyrtare për zj. Miranda nuk është e tillë.

Kush pritet të fitojë më shumë të ardhura, vajzat apo djemtë?

Kësaj pyetjeje i vjen në ndihmë statistikat europiane ku në BE hendeku në pagë midis grave dhe burrave është 16.3% ,  ndërsa në Shqipëri sipas statistikave zyrtare është 6.3%, por kjo mbetet për t’u verifikuar. Në sektorin privat hendeku gjinor është mbi 10%., pra në sektorin privat në Shqipëri një grua paguhet me një pagë 10% më të ulët se një burrë. Në borde organizatash ndërkombëtare apo në stafin e tyre hendeku mund të arrijë deri në 12%. Nuk ka pabarazi në administratën shtetërore, mund të  ketë ndonjë diferencë më shumë nga pozicioni sesa nga gjinia. Duke u ngjitur më lart në pozicionet e larta të vendim-marrjes, gjithmonë situata bëhet më e vështirë dhe normal që burrat do të paguhen më shumë se gratë, të cilat kanë vështirësi të mbërrijnë në ato nivele . E vetmja arsye është gjinia edhe pse meritat janë të njëjta. Nuk llogarisim këtu edhe pjesën tjetër e cila mbetet e padukshme që janë gratë që kanë vendosur të mos punojnë e që qëndrojnë në shtëpi ,apo gra që nuk kanë mundësi të përfshihen në tregun e punës, ku  shkaku kryesor mbetet   martesa e hershme, rritja e fëmijëve, faktorë këto që ia vështirësojnë grave përfshirjen në tregun e punës. Këtu kemi një hendek të madh .Ka shumë  vende që mundohen të llogarisin edhe vitet e qëndrimit në shtëpi  për sigurmimin e një pensioni në të mirë të gruas. Puna e rritjes së fëmijëve është më e vështirë sesa rritja në detyrë e një gruaje. Prandaj ky është një element i domosdoshëm për Shqipërinë për për llogaritjen e viteve të qëndrimit në shtëpi dhe pse jo një pension.

COMMENTS

WORDPRESS: 0