Edhe më i vogli mes nesh mund të jetë hero i madh. Krimbat që hanë qeset plastike

Mashtrimi me djathin, niseshteja rrezikon jetën e diabetikëve
Diskutimi mbi zgjidhjen e problematikes se strehimit ne Elbasan .
Njoftim i rëndësishëm për të përmbyturit


Larva e shtyllave më të madhe të dyllit konsiderohet një dëmtues i madh në Evropë, sepse vepron si një parazit në kolonitë e bletëve.

Megjithatë, zakonet e saj të çuditshme të ngrënies mund të ndihmojnë në zgjidhjen e një problemi të madh mjedisor.

Shikoni, krimbi i dyllit me sa duket i pëlqen të hajë plastikën. Një bletërritëse amatore në Spanjë zbuloi se, kur ajo hoqi disa nga dëmtuesit nga bletët e saj dhe i vuri në një qese plastike. Krimbat  hëngrën pak vrima në qese, duke përtypur përmes plastikës një pjesë të madhe.

Kjo çoi në një ide të mrekullueshme: Po sikur këto të ashtuquajturat dëmtues të vërtetë të mund të ndihmonin shkatërrimin e polietilenit, një plastike e zakonshme dhe jo-biodegraduese, e cila tani po pengon depozitimet në mbarë botën?

Sa të mira janë këto krimba të vegjël?

Bletërritësja është në fakt Federica Bertocchini, një shkencëtare në Institutin e Biomedicinës dhe Bioteknologjinë e Cantabria. Ajo dhe dy hulumtues të Departamentit të Biokimisë të Universitetit të Kembrixhit bënë një studim për të parë sa të mira ishin këta krimba të vegjël që po ushqehenin me plastike.

Përgjigja? Shumë. Ekipi gjeti që krimbat e dyllit hanin dhe tretnin qeset plastike të polietilenit më shpejt se metodat e tjera të testuara kohët e fundit. Ekzistojnë akoma më shumë teste që duhet të bëhen, por nëse shkencëtarët gjejnë pikat e forta të këtij proçesi tek krimbi, mund ta përdorin për të lehtësuar barrën e mbetjeve jo-biodegraduese.

“Nëse një enzimë e vetme është përgjegjëse për këtë proces kimik, riprodhimi i tij në një shkallë të gjerë duke përdorur metoda bioteknologjike duhet të jetë i arritshëm”, tha Paolo Bombelli i Kembrixhit, autori i parë i studimit.

Ekipi përdorte gjithashtu një metodë analoge për të siguruar që ishte një proces kimik i vërtetë që ndihmonte vemjet që të heqin qafe plastike dhe jo vetëm disa krimba të pangopur,

“Për të konfirmuar se nuk ishte vetëm mekanizmi i përtypjes së vemjet degradimin e plastikës, ekipi pështyu disa nga krimbat dhe i shpërndau ato në çanta polietileni, por rezultatet ishin të ngjashme,”

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0